Links overslaan

Online klaslokaal: interactie is key voor een effectieve les

Heb jij als docent regelmatig het gevoel dat je tijdens een online les in het luchtledige zit te praten? Werk jij tijdens je online sessies harder dan de studenten? Hoor jij jezelf regelmatig de vraag stellen of er nog vragen zijn? En is het standaard antwoord dat je krijgt “Nee”? Gooi dan je saaie PowerPoint presentatie in de prullenbak en bedenk welke andere werkvormen je kunt inzetten om je leerlingen wel actief te betrekken in je online klaslokaal! In deze blog helpen we je alvast op weg.

In de vorige blog legde Hester Hooijen, LOL-consultant bij Learning Connected, de meerwaarde van het online klaslokaal uit. Kies je er ook voor om het online klaslokaal in te gaan zetten? Houd er dan rekening mee dat interactie de sleutel is voor een effectieve en vooral leerzame les. Want, meer interactie zorgt voor een beter leerrendement!

Waarom is interactie zo belangrijk?

Wanneer er geen interactie is, dwalen studenten erg snel af. Online is dit risico nog groter, omdat je als docent niet volledig in de gaten kan houden wat jouw studenten tijdens de online les aan het doen zijn. Daar komt bij dat studenten de informatie die zij alleen horen minder goed begrijpen en sneller vergeten dan wanneer zij actief met het onderwerp aan de slag gaan. Een mooi gezegde van de Chinese wijsgeer Confucius:

Ik hoor en ik vergeet

Ik zie en ik onthoud

Ik doe en ik begrijp

Een uitspraak die elke docent bij het voorbereiden van een les in het achterhoofd zou moeten houden!

Werkvormen in het online klaslokaal

De effectiviteit van een online les valt of staat samen(?)met de manier waarop de docent interactie creëert in het online klaslokaal. Dit komt zeker niet vanzelf, maar moet gestuurd worden. Hoe zorg je voor een afwisselende les? En welke werkvormen en middelen zet je hiervoor in?

Voor een leerzame les is het belangrijk om variërende tools en werkvormen te gebruiken. In het online klaslokaal en op het internet zijn er talloze mogelijkheden te ontdekken! Creëer in het online klaslokaal interactie door bijvoorbeeld gebruik te maken van de functies ‘handje opsteken’, de chat of laat de leerlingen uiteen gaan in subgroepjes. Of ga eens op onderzoek uit of jouw online klaslokaal een whiteboard bevat, waarop je leerlingen kan laten tekenen en brainstormen.  Om te testen of de stof is blijven hangen kan je de Q&A tool gebruiken, een poll maken of een quiz voorbereiden. Dit kan zowel in PowerPoint of in een leuke tool voor online quizzen, zoals Kahoot of Microsoft Forms.. Of laat leerlingen brainstormen en samenwerken in Padlet. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer ideeën waarbij je de student zelf laat werken met de stof! Wees vooral creatief in de afwisseling van werkvormen.

Inrichting van een online les

Na het zien van deze oneindige lijst aan mogelijkheden, vraag jij je misschien af hoe een online les met voldoende afwisseling en interactie er daadwerkelijk uit ziet. Hieronder geven we je alvast een voorbeeldje van online lesprogramma mee.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om te kiezen welke werkvormen of tools optimaal werken voor jouw online les? Of weet je niet zo goed hoe je de tools moet implementeren in jouw les? Wij helpen je er graag bij. In onze workshop “10 activerende werkvormen” leer je welke interactieve tools er allemaal voorhanden zijn, oefen je zelf met één van deze tools en implementeer je een van deze tools in jouw eigen les.