Links overslaan

Kristel Logghe: “Mijn passies sociaal ondernemen en interculturalisering combineren met LOL!”

Het afgelopen jaar heeft Kristel Logghe, Concept Ontwikkelaar bij Learning Connected, niet stilgezeten. Naast de vele projecten en nieuwe initiatieven die zij start voor Learning Connected, is ze sinds 2020 ook zelf LOL-trainer en gaf ze aan het begin van de coronacrisis de verkorte LOL-training aan een aantal groepen met sociaal ondernemers. Daarnaast ziet ze veel nieuwe ontwikkelingen binnen het thema diversiteitsbeleid. Sinds de Black Lives Matter protesten is dit een zeer actueel onderwerp bij veel bedrijven. Kortom, genoeg nieuwe ontwikkelingen bij Kristel waar wij alles over willen weten!

Hoe het allemaal begon…

“Ik leidde in 2015 een aantal pilots in verschillende gemeenten voor het Ministerie SZW om te zorgen dat de Jeugd GGZ meer toegankelijk wordt voor kinderen met een migratie achtergrond. Een van de pilots was voor de Gemeente Rotterdam. We begonnen met trainingen voor wijkteam-professionals in cultuursensitief werken en vroegsignalering van psychische problematiek en licht verstandelijke beperking bij migrantenjeugd. Al snel vroegen we ons af hoe we deze “offline” training voor veel meer wijkteams konden inzetten. En zo kwam ik terecht bij Learning Connected en leerde ik over Live Online Leren (LOL). We richtten een online school op voor de Gemeente Rotterdam en leidden trainers op om de trainingen live online aan te bieden aan de wijkteams. En zo is het eigenlijk allemaal begonnen.”

De rol van Kristel was hierin voornamelijk die van projectleider en netwerker; de juiste mensen met elkaar verbinden. Omdat ze zoveel bezig was met LOL, wilde ze zelf ook de LOL-training van Learning Connected volgen. Inmiddels is ze zelf gecertificeerd LOL-trainer en geeft ze sinds 2020 ook trainingen in cultuursensitief werken, diversiteitsbeleid en sociaal ondernemen.

Corona-vraagstukken bij sociaal ondernemers

“Daarnaast ondersteun ik sociaal ondernemers met o.a. coaching, hun verdienmodel, impact meten, en noem het maar op. Dat is een heel uiteenlopende doelgroep, van zorg en welzijn tot de cultuursector en kringloopwinkels. Sinds de corona uitbraak ben ik hen zelf gaan trainen zodat ook zij hun werkzaamheden (live) online konden voortzetten. In april en mei gaf ik aan verschillende groepen de verkorte training tot LOL-trainer. Maar bij de sociaal ondernemers speelden ook nieuwe vraagstukken in verband met corona, bijvoorbeeld bij de kringloopbedrijven. Hoe richt in mijn winkel in volgens de 1.5 meter economie? En hoe verkoop ik tweedehands spullen online wanneer ik mijn winkel moet sluiten? Samen met de trainers die ik had opgeleid, ontwikkelden we voor hen een aantal nieuwe programma’s om hiermee om te gaan. Via LOL uiteraard!”

Wat is de toegevoegde waarde van LOL?

“LOL biedt een belangrijke toegevoegde waarde. De wisselwerking tussen asynchroon en synchroon leren is erg waardevol. In alle trainingen geven we deelnemers altijd voorbereidings- of tussentijdse opdrachten mee. Iedereen gaat goed voorbereid een sessie in en in de sessie zelf staat de interactie en ideeën uitwisselen met elkaar en de expert centraal. Neem bijvoorbeeld de kringloopbedrijven, die hebben zoveel ideeën met elkaar uit te wisselen in een sessie. Dat aspect kan je via LOL heel goed faciliteren. Iedereen kan vanaf zijn eigen werkplek deelnemen aan de sessie. En dat werkt gewoon superfijn.”

Hoe zie jij 2021 voor je?

“Als ik kijk naar de ontwikkelingen zie ik dat voor bedrijven inclusief werken steeds belangrijker wordt. Dit is vooral sinds de Black Lives Matter beweging erg in de belangstelling. Bedrijven gaan steeds kritischer naar zichzelf kijken: hoe “inclusief” zijn wij eigenlijk zelf? En hoe divers zijn we in onze processen van werving en selectie? Ze houden zichzelf steeds vaker de spiegel voor, en willen actie ondernemen om daar iets aan te veranderen. Om dat te doen, moet je beleidsmedewerkers en managers instrumenten geven om de organisatie en de cultuur te veranderen. We ontwikkelden daarom samen met SE Lab een live online training voor managers en beleidsmakers op het gebied van diversiteitsbeleid en inclusieve organisaties. Eind 2020 gaven we de training aan een eerste groep en half januari startte de 2e groep. Erg leuk en interessant om dat nog verder te ontwikkelen!”

LOL goes international!

“Daarnaast ben ik ook lid van een Europese vereniging die zich richt op interculturele ouderenzorg. We hebben mooie trainingen ontwikkeld die we ook kunnen vertalen naar cultuursensitief werken met oudere migranten. Een heel actueel onderwerp, want in bijna alle Europese landen speelt die problematiek nu. Samen met collega’s uit o.a. Finland en Hongarije ontwikkelden we een internationale training die we nu in Europa willen aanbieden. En dat gaat allemaal via LOL! Live Online Leren is een ideale methode en platform om op Europees niveau te trainen en samen te werken.”

Toekomst van LOL

“Ik denk zelf dat je nog veel meer flexibelere vormen krijgt van organiseren en leren. In de eerste instantie door de coronacrisis, maar ook daarna. Niet iedereen zal meer fysiek naar kantoor gaan of op locatie een training volgen. Het is vaak efficiënter om dat online te doen. En zeker als je online live contact met elkaar hebt. Maar, af en toe zal je elkaar nog willen zien. We moeten eigenlijk de voor- en nadelen zo goed mogelijk met elkaar combineren om het beste eruit te halen. Hoe ik dat voor me zie? Bijvoorbeeld na een intensief trainingsprogramma een feestelijke afsluiting met elkaar in real-life. En in de trainingen voor de sociaal ondernemers werken we nu ook met ‘buddies’, een collega deelnemer waarmee je kan samenwerken tijdens de voorbereidingen en tussentijdse opdrachten. Dan kunnen de koppels zelf kiezen of ze elkaar willen ontmoeten, of niet.”

“Daarbij merk ik, omdat iedereen zo gewend is geraakt aan online bijeenkomsten, dat trainers en gebruikers ook steeds kritischer worden op LOL en het online klaslokaal. Ze stellen hoge eisen, dat houdt ons scherp! We krijgen feedback van trainers die daadwerkelijk met LOL in de praktijk werken. Mooi om te zien dat zij zoveel bezig zijn met LOL, dat ze ook zelf kritisch worden. Zo blijven we ons constant ontwikkelen en worden de trainingen steeds nóg een stukje beter!”

 

Meer weten over de projecten van Kristel? Stuur haar een mailtje.