Links overslaan

Laura Hesselman: “Een live online behandeling is zoveel méér dan een videocall”

Laura Hesselman is Live Online Behandelaar bij Youz Online. Dit werk doet ze 100% online, vanaf een speciale locatie. Laura woont namelijk in Italië. “Voor mij is dit een ideale combinatie: mijn vak als Orthopedagoog uitoefenen en tegelijkertijd in het land wonen waar ik het allerliefst ben.” Vanuit haar thuiswerkkantoor geeft ze dagelijks meerdere groeps- en individuele behandelingen. Hoe haar cliënten de live online behandelingen ervaren? En hoe zij online interactie met cliënten creëert en op zo’n grote afstand tóch verbonden blijft met collega’s? Wij waren benieuwd. Laura legt het ons in dit interview haarfijn uit.

Hoe het begon

“Youz Online zet veel in op innovatie. Meegaan met de tijd en blijven aansluiten bij de jongeren en de techniek, staan hoog op de agenda. Dat trok mij ontzettend aan. Alle behandelingen via Youz Online zijn live en online. Het is dan ook geen probleem dat ik in Italië woon en vanuit hier werk. Als Live Online Behandelaar bij Youz Online geef ik nu live online groepsbehandelingen aan ouders, kinderen en jongeren, bijvoorbeeld over autisme en ADHD. Ik geef ook individuele behandelingen, over onderwerpen als o.a. stemming, angsten en zelfbeeld.”

De werkweek van Laura

“Mijn week begint op maandag ochtend. Ik sta op, ga lekker ontbijten en geniet van het mooie uitzicht dat ik hier heb. Rond 08:30 ga ik naar mijn ‘kantoor’. Ik log in op mijn laptop, dan praat ik eerst even bij met collega’s over het weekend. Vaak beginnen de eerste behandelingen om 09:00 uur. Dan volgen er op vaste tijdstippen een aantal groepsbehandelingen. Individuele behandelingen geef ik daar tussendoor. Op maandag geef ik ook ’s avonds behandelingen. Daarom ben ik overdag tussen 12:00 en 15:00 vrij. In de zomer ga ik dan vaak een stukje varen en lunchen op de boot. Als ik klaar ben, sluit ik af en wens ik mijn collega’s een fijne avond. De afgelopen weken deed ik dan snel mijn bikini aan om nog even te varen, zwemmen of suppen. Dan ben je er gelijk even helemaal uit! Dat is heerlijk.”

Voordelen voor cliënten

“Naast dat ik het zelf heel fijn vind om op deze manier te kunnen werken, levert live online behandelen ook veel voordelen voor de cliënten op. Een mooi voorbeeld is de psycho-educatie die ik nu geef aan jongeren met ADHD. In die groep zit een deelnemer die veel bewegingsdrang heeft. Tijdens onze sessies logt hij in op zijn mobiele telefoon en gaat hij ergens buiten zitten. Als hij dan even wilt opstaan of wandelen, kan hij dat doen met zijn telefoon in de hand. Hij is daardoor niet minder betrokken; dit zorgt er juíst voor dat hij de vrijheid heeft om tijdens de behandelgroep te bewegen zodat hij zich kan blijven concentreren. Voor hem is dit echt een uitkomst. Hetzelfde geldt voor ouders. Zij kunnen de behandeling of sessie thuis volgen, dan hoeven ze geen oppas te regelen. We bieden de sessies ook in de avond aan, zodat ouders kunnen deelnemen als de kinderen in bed liggen. Live online behandelen biedt veel mogelijkheden waardoor het haalbaarder én toegankelijker wordt om deel te nemen.”

Ervaring van cliënten met live online behandelen

“In het begin vinden cliënten het vaak een beetje spannend. Daarom doen we vooraf altijd een online intake om te kijken of de juiste apps zijn geïnstalleerd en of ze hun weg kunnen vinden in het digitale platform. Daarmee neem je die eerste onzekerheid en spanning weg. Vrij snel tijdens een eerste sessie merk je dat mensen het goed oppakken. De reacties aan het eind zijn vaak positief. Deelnemers vinden het fijn dat ze met elkaar ervaringen kunnen uitwisselen. Het platform is overzichtelijk, makkelijk en laagdrempelig en cliënten en deelnemers kunnen alles snel vinden. Als ze er eenmaal van hebben geproefd, zijn de meeste mensen verkocht.”

Eindeloos veel mogelijkheden voor interactie

“Om de interactie op gang te brengen, gebruiken we bijvoorbeeld korte filmpjes om onderdelen van de behandeling te illustreren. We zetten soms posters in, gebruiken quiz vragen of stellingen. We maken leuke sheets waarop je kunt aanvinken of je een kenmerk van autisme of ADHD wel of niet bij jezelf herkent. Aan de hand daarvan kunnen we het hebben over voorbeelden: hoe ziet dat er dan uit voor jou? Cliënten kunnen zelf teksten schrijven op het beeldscherm, dingen aanvinken of aanwijzen. Er zijn zoveel mogelijkheden om die interactie op gang te brengen. Dat werkt gewoon heel goed!”

In verbinding blijven met collega’s en cliënten

“Binnen het team gebruiken we Webex Meetings. We sturen de hele dag berichtjes naar elkaar, daardoor voelt het alsof iedereen heel dichtbij is. Af en toe hebben we een online ‘koffie-momentje’ met elkaar. Dan plannen we in de agenda’s een moment om samen koffie te drinken of een broodje te eten. Iedereen heeft bewust gekozen om 100% online te werken. Dat brengt ook een bepaalde mindset en inzet met zich mee om op een andere manier – online – contact met elkaar te maken. We starten binnenkort ook met ‘start-ups’. Dat zijn koffieapparaat-gesprekjes, tussen 08:30-09:00, voor degene die werken en het leuk vinden om samen op te starten.”

“En dat werkt! Ik zei laatst in een vergadering: “wij hier in Nederland…”. Toen dacht ik: wat zeg ik nu? Ik ben helemaal niet meer in Nederland. Maar zo voelt het dus wel! Dat vond ik een mooi moment. We staan goed in verbinding met elkaar en iedereen is laagdrempelig bereikbaar. Zo voel je toch écht een band met je collega’s.”

Cliënten zijn online écht zichzelf

“Er blijft natuurlijk altijd een verschil tussen live online contact en fysiek contact. Of iemand in de wandelgangen spontaan tegenkomen. Maar ik merk hoe goed live online behandelen aanslaat. De interactie die je hebt als je elkaar fysiek tegenkomt, is er online ook. Bij Youz Online worden de trainingen en behandelingen heel leuk neergezet, met het platform van Study2Go. Je kunt filmpjes laten zien, tekenen, meeschrijven, eigenlijk van alles. Cliënten zijn in een online sessie écht zichzelf. Dat is soms wel anders als je een fysieke afspraak hebt met een client. Je merkt dat ze in de vertrouwelijke thuisomgeving sneller ontspannen, zich kwetsbaar opstellen en hun mening geven. Dat vind ik een grote meerwaarde.”

De live online behandel-skills

“In de LOL-Behandelaarstraining van Learning Connected leerde ik dat er echt een verschil is tussen een digitaal platform waar je live online aan de slag gaat, en een behandeling geven via een videocall. Het is zoveel méér. Het digitale platform is een compleet pakket waar mooi materiaal klaarstaat voor cliënten om zich alvast te verdiepen in de bijeenkomst. Ook kunnen ze huiswerkopdrachten, filmpjes, artikelen, posters, de digitale bibliotheek, en nog veel meer bekijken. Tijdens een sessie heb je veel mogelijkheden om de stof tot leven te brengen en interactie met elkaar te creëren. Tijdens de LOL opleiding leer je hoe je deze mogelijkheden optimaal kunt inzetten voor een live online behandeling of training. De training is toegankelijk en logisch opgebouwd. Dat maakt het laagdrempelig om het geleerde te gebruiken en onder de knie te krijgen.”

Gewoon doen!

“Mijn beste advies voor behandelaren die live online sessies geven: je moet het gewoon gaan doen! Door te ‘doen’ ervaar je hoe toegankelijk het is om online te kunnen behandelen. Misschien heb je nog twijfels over de veiligheid en/of privacy, maar dat steekt goed in elkaar. Je vraagt je misschien af: als je in een online sessie zit en iemand zit thuis, hoe kun je dan checken of iemand veilig is en vrijuit kan praten? Je kunt dan bijvoorbeeld een koptelefoon inzetten, een codewoord afspreken, of een berichtje sturen in de chat. Daar zijn allemaal manieren voor. Een laatste tip: heb er vooral plezier in. De groepsbehandelingen zijn heel erg leuk, en je hebt dezelfde interactie als wanneer je het fysiek zou inrichten.”

Blik op de toekomst

“Youz Online staat niet stil. Een van de vele ontwikkelingen is dat we steeds groter worden. Het team van live online behandelaren willen we gaan uitbreiden, omdat de vraag toeneemt. Steeds meer gemeentes kloppen bij ons aan voor onze diensten. Daarnaast loopt er een onderzoek onder leiding van Hoogleraar Robert Vermeiren naar de effectiviteit van live online behandelen en psycho-educatie. Dat is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. We verzamelen nog steeds data, maar de eerste uitkomsten zijn heel positief. Met name voor de psycho-educatie die we geven, zien we positieve resultaten. Ouders en jongeren zijn heel tevreden met de manier waarop we dit aanbieden en steken er écht iets van op. Ik geloof dat ze ons gemiddeld een 8 geven! Die resultaten zijn veelbelovend, dat stimuleert ons ontzettend.”

Laura Hesselman is Live Online Behandelaar bij Youz Online. Ze doet al haar behandelingen en werk 100% online, vanuit haar huis in Italië.