Links overslaan

Humor op de werkvloer

Zouden we humor moeten gebruiken op de werkvloer? Hier is geen kant-en-klaar antwoord op te geven aangezien er veel verschillende kanten aan zitten. Ja, humor op een gepaste manier gebruiken kan een uitdaging zijn, maar als het op de juiste manier wordt gebruikt op de werkvloed dan kan het vele positieve uitkomsten hebben. Denk bijvoorbeeld aan meer werkplezier, welzijn, gezondheid, toewijding, productiviteit en binding binnen het team. Helaas geldt dit niet voor alle humor-stijlen. Wat is een humor-stijl? Welke maken de werkplaats nou echt leuker? In deze blog lees je hier meer over!

Waarom lachen voordelen heeft

Wist je dat je met lachen calorieën verbruikt? Met 10 – 15 minuten lachen verbrand je al tussen de 10 en 40 calorieën, afhankelijk van jouw lichaamsbouw. Maar hier stopt het nog niet. Lachen helpt ook bij het afbreken van cortisol, het “stresshormoon”, en helpt daardoor je stressniveau te verlagen. Daarentegen komt door te lachen ook de neurotransmitter dopamine vrij, wat het beloningscentrum in je hersenen activeert. Net als het hechtingshormoon oxytocine.

Fun fact: oxytocine is ook het hormoon dat vrijkomt tijdens de geboorte, borstvoeding en seks, terwijl dopaine vrijkomt tijdens sporten en zorgt voor de “runners high”. Als je dus alleen kijkt naar de lichamelijke reactie heeft lachen hetzelfde effect als mediteren, sporten en het hebben van seks op hetzelfde moment. Is dat niet geweldig? Wat zal er een tijd overblijven. Alle gekheid op een stokje, lachen heeft echt een hoop voordelen. Genoeg reden om het ook belangrijk te maken op de werkplek.

De vier stijlen van humor

Martin et al. (2003) heeft een taxonomie van 4 verschillende stijlen van humor ontwikkeld. Zij onderscheiden humor die:

  1. wordt gebruikt om zichzelf OF de relatie met anderen te verbeteren
  2. danwel welwillend, tolerant en accepterend OF schadelijk voor zichzelf of relatie met anderen

De vier humor stijlen zijn:

  1. Verbindende humorpositief en inclusief op een manier die iedereen grappig vindt. Het wordt gebruikt om mensen te amuseren en dichterbij elkaar te brengen.
  2. Zelf-relativerende humor: gaat over alledaagse situaties en de tegenslagen in het leven. Zoals Veronica Roth zei: “Soms zijn lachen of huilen de enige opties, en dan voelt lachen nu beter”. Het kan een goede manier zijn om om te gaan met stress.
  3. Zelf-destructieve humorgrappen maken ten koste van jezelf.
  4. Agressieve humoranderen naar beneden halen of vernederen en beledigen.


Welke humor zouden we op de werkvloer moeten gebruiken?

Zoals je waarschijnlijk zult merken zijn sommige vormen van humor gunstiger dan anders. Verbindende en Zelf-relativerende humor zijn eigenlijk altijd goed om toe te passen op het werk. Deze stijlen kunnen de sfeer verlichten, spanning verminderen en meer plezier in de werkomgeving creëren.

Zelf-destructieve humor is alleen goed als je het op de juiste manier gebruikt. Laten zien dat je jezelf niet altijd even serieus neemt kan zorgen voor verbinding. Je moet echter wel opletten dat je niet je eigenschappen en competenties die belangrijk zijn in je werk gaat afkraken. Dit kan ertoe leiden dat je collega’s jou ook echt als minder competent en zelfverzekerd gaan zien.

Agressieve humor is eigenlijk nooit een goede keuze. Op de lange termijn kan het zorgen voor conflicten, het fysieke en mentale welzijn van de ontvanger doen verminderen en ervoor zorgen dat zij de werkplek zullen vermijden en de organisatie wellicht zelfs verlaten. Wanneer je merkt dat iemand een agressieve vorm van humor gebruiken zou je het kunnen melden in je team, laten weten aan de HR-afdeling of aan een leidinggevende die je vertrouwd. Er moet een oplossing gevonden worden.

Humor in online communicatie – waar moet je op letten?

In tegenstelling tot face-to-face communicatie, heeft online communicatie meer uitdagingen op het gebied van het gebruik van humor. Vergeet niet dat jouw gesprekspartner minder aanwijzingen heeft om jouw grappen te interpreteren en het niet altijd hetzelfde overkomt als geschreven communicatie. Nu je weet wat de verschillende humor-stijlen inhouden kun je ook beter kijken naar hoe jij zelf humor inzet en naar de inzet van humor door anderen. Maak gebruik van de positieve effecten van humor op de werkplek en lach meer met je collega’s!

 


Geschreven door: Letizia Grigo