Als docent ben je wellicht bekend met ‘flipping the classroom’: het omdraaien van de traditionele manier van lesgeven. Studenten nemen thuis de uitleg door en werken tijdens de les aan taken die kritisch nadenken vereisen en vaak juist als huiswerk worden opgegeven. Wist je dat deze methode ook bij uitstek geschikt is voor online onderwijs? In deze blog vertellen we je over de voordelen van flipping the online classroom en hoe je dit kunt toepassen in jouw eigen lessen.
Wat is flipping the classroom?
Flipping the classroom is een vorm van blended learning gebaseerd op de taxonomie van Bloom. Dat ziet er als volgt uit. De instructie die een docent normaalgesproken tijdens de les geeft, krijgen studenten nu van tevoren, vaak door middel van video’s. Dit geeft studenten de kans om de stof in hun eigen tempo tot zich te nemen, te begrijpen en te onthouden – dit zijn de lagere denkvaardigheden van Bloom. De lestijd wordt vervolgens gebruikt voor hogere denkvaardigheden, zoals probleemoplossend en creatief denken, die studenten oefenen door interactie met elkaar en met hulp van de aanwezige docent.
Waarom flipping the online classroom?
Deze methode is zeer goed toepasbaar in online onderwijs: juist in online lessen wil je als docent niet de hele tijd aan het woord zijn. Met kortere concentratiespannes en afleiding op een muisklik afstand kan het lastig zijn om betrokkenheid te creëren onder studenten – het is dus belangrijk om je klas te activeren en aan het werk te zetten! Tijdens de online les kunnen studenten samen aan de slag met de stof die ze in hun eigen tijd doorgenomen hebben, waarbij jij als docent hen kunt ondersteunen als ze tegen problemen aanlopen bij het toepassen van hogere denkvaardigheden.
Materialen voorbereiden
Als je wilt starten met de flipped classroom is het essentieel om de juiste materialen te hebben waarmee studenten zich kunnen voorbereiden op de les. Dit kunnen video’s zijn van YouTube of onderwijsplatforms, maar je kunt ook zelf video’s maken. Dat is niet moeilijk! Alles wat je nodig hebt is een camera of programma waarmee je jezelf of je computerscherm kunt opnemen. Op deze manier kun je de instructies visueel maken en eventueel direct laten zien hoe het in zijn werk gaat. De video kun je vervolgens (gratis) online plaatsen en delen met jouw studenten of uploaden in je eigen leeromgeving.
Online groepswerk
Hoe zet je studenten in groepjes aan het werk in het online klaslokaal? In de meeste videobelprogramma’s kun je deelnemers gemakkelijk uiteen laten gaan in deelsessies of breakout rooms – lees hier hoe je dat doet in Webex, MS Teams en Zoom. Bij online groepswerk zijn er een paar dingen belangrijk om in gedachten te houden:
- Duidelijke instructies zijn essentieel. Online kun je als docent minder makkelijk rondlopen en monitoren of iedereen de opdracht heeft begrepen en aan de slag kan.
- Om samen te werken in deelsessies moet één student in ieder groepje zijn of haar scherm delen. Zorg dus dat je van tevoren uitlegt hoe dat werkt. Je kunt ook van tevoren bepalen welke student die taak krijgt – bijvoorbeeld de student wiens naam het eerste in het alfabet komt – zodat ze direct kunnen beginnen.
- Zorg dat studenten weten hoe ze jou kunnen benaderen als ze vragen hebben. Heeft jouw videobelprogramma een knop waarmee ze jou een seintje kunnen geven, zoals de optie ‘vraag om hulp’ in Webex? Kunnen ze jou een chatbericht sturen? Of kunnen ze terugkeren naar de hoofdruimte?
- Geef je studenten een opdracht mee waar ze iets mee kunnen: één waar ze samen aan kunnen werken, die een concrete uitkomst heeft en SMART-geformuleerd is. Dus niet: ‘wat zijn de verschillen tussen X en X?’ maar ‘beschrijf de 5 verschillen tussen X en X.’
- Er zijn veel online tools beschikbaar waarmee studenten kunnen samenwerken, zoals Google Docs, Mural, Miro en Google Jamboard. Neem eens een kijkje!
- Beperk interactie niet slechts tot groepswerk: leer hoe je de tools van jouw online klaslokaal, zoals de chat en enquête, kunt inzetten om studenten aan het denken te zetten.
Uitdagingen van de online flipped classroom
Met welke uitdagingen moet je rekening houden als je flipping the classroom in je eigen lessen gaat toepassen?
- Als de techniek niet meewerkt, wordt interactie lastig! Studenten zonder werkende microfoon kunnen niet communiceren en samenwerken; studenten zonder werkende camera kunnen bij groepswerk sneller buiten de boot vallen; en studenten die meedoen via een telefoon of tablet hebben maar beperkt toegang tot interactieve functies. Stuur iedereen van tevoren een checklist met benodigdheden en kijk of er ondersteuning kan worden aangeboden aan studenten die niet de juiste spullen kunnen aanschaffen.
- Voorwaarde voor een succesvolle (online of offline) flipped classroom is dat studenten voorbereid naar de les komen. Studenten die hun huiswerk niet gemaakt hebben zullen de les niet kunnen bijhouden, wat ontmoedigend is en ongelijkheid in de hand werkt. Motiveer je studenten door een toegangsbewijs te creëren voor de les: bijvoorbeeld een minimum aantal goede antwoorden in een quiz op het leerplatform. Zijn er toch studenten die onvoorbereid komen? Denk na over een alternatieve opdracht of vraag andere studenten om hen te helpen.
- Om de voordelen van flipping the classroom tot uiting te laten komen, is het uiteraard belangrijk dat alle studenten aan boord zijn en weten wat ze moeten doen. In het online klaslokaal is het contact met studenten minder direct – stel daarom regelmatig de juiste vragen om begrip te controleren. Je kunt snel en eenvoudig een overzicht krijgen van alle studenten door gebruik te maken van enquêtes, de chatfunctie of reacties.
‘Flip’ jouw online lessen!
Mensen leren het beste door interactie met anderen en actieve betrokkenheid bij een onderwerp. Flipping the classroom kan studenten helpen om meer uit jouw lessen te halen. Heb jij deze methode nog niet geprobeerd? Geef het eens een kans! Wil je eerst meer weten? Learning Connected geeft trainingen over flipping the online classroom en het activeren van studenten in het online klaslokaal. Bekijk ons trainingsaanbod hier.