Docenten, leerlingen, ouders, eigenlijk is iedereen het live online lesgeven beu. Er is behoefte aan harde schoolbankjes, fysiek propjes gooien naar de leraar en kleffe broodjes in de schoolkantine. En zelfs een piepend krijtje op een schoolbord klinkt voor sommigen nu als muziek in de oren. Hester Hooijen – die al 15 jaar in het onderwijsland de voordelen van live online contact en scholing predikt – krijgt zelfs langzamerhand zin om scholen en organisaties weer te mogen te bezoeken en docenten weer fysiek de hand te mogen schudden. Maar, zetten we live online lesgeven zodra we weer naar school kunnen gelijk in de ijskast? Of is live online onderwijs here to stay?
“Absoluut!” zegt Hester Hooijen, LOL-consultant bij Learning Connected. In deze blog legt ze uit waarom en hoe je blijvend de voordelen uit het live online lesgeven kunt halen, ook ná corona!
De nare bijsmaak van online lesgeven
We kunnen niet wachten tot we het normale schoolleven weer kunnen oppakken. Dat is ook niet vreemd, want de eerste stappen in het live online lesgeven zijn voor veel docenten zwaar geweest. Kinderen die de juf de klas uit ‘kicken’, leraren die een uur lang aan het woord zijn voordat een leerling meldt dat de mute knop de hele tijd heeft aangestaan of leerlingen die screenshots maken van de docent en hier grappige gifjes van rondsturen. Veel docenten hebben door schade en schade zelf de weg moeten vinden in het live online lesgeven. Het leverde talloze grappige youtube video’s op, maar ook vaak machteloze en verdrietige docenten. Logisch dat ze de laptop en het virtuele klaslokaal het liefst het raam uitgooien. Live online lesgeven heeft door corona een boost – maar ook een nare bijsmaak – gekregen.
Inzet live online onderwijs na corona
En dat is zo jammer, want de meerwaarde van online contactonderwijs verdient ook na corona een plek binnen de school. De meerwaarde van live online sessies gaat verder dan contact op afstand tussen docent en leraar. Daarom bij deze nogmaals vijf positieve bijdragen van het live online contactonderwijs waar iedere school blijvend (!) zijn voordeel mee zou moeten doen.
- Live online ontstaat de mogelijkheid om plaatsen te bezoeken of live gebeurtenissen mee te maken die normaliter niet, of nauwelijks, live zijn bij te wonen. Je kan studenten van de hotelschool mee nemen op een live tour door een prestigieus hotel in Abu Dhabi. Of neem je studenten van een sociale zorgopleiding via een beeldverbinding mee achter de deuren van een verslavingskliniek of gevangenis. Een begeleider ter plaatse neemt ze live online mee de afdeling op en beantwoordt na de rondleiding vragen van de studenten of laat een bewoner aan het woord.
- Op dezelfde wijze kun je via een live online beeldverbinding studenten beter voorbereiden op hun toekomstige stageplek. Ze kunnen via een live online rondleiding alvast een kijkje nemen op hun toekomstige werkplek en kennismaken met hun stagebegeleider en toekomstige collega’s. Of vragen stellen aan stagiaires die al werkzaam zijn bij de organisatie. Zo krijgen studenten een beter beeld van de praktijk en de hetgeen er van hen wordt verwacht.
- Stage- en studiebegeleiding. Lopen studenten eenmaal stage of combineren ze hun school met werk? Dan kun je uiteraard live online eenvoudiger contact leggen. Begeleiders van school kunnen makkelijker met de student – of met de stagebegeleider erbij – gesprekken inplannen of beschikbaar zijn tijdens online spreekuren voor de studenten die daar behoefte aan hebben. Andersom kunnen studenten die stage lopen via live online beeldcommunicatie letterlijk laten zien waar ze mee bezig zijn.
- Experts de klas binnenhalen. Experts hebben niet altijd tijd of de gelegenheid om naar school te komen. Maar online lukt dat vaak wel. En vaak is dat zelfs leuker als de expert zich ook nog daadwerkelijk op een werkgerelateerde locatie bevindt; denk aan een verslaggever die een presentatie geeft over de Amerikaanse verkiezingen vanuit Amerika. Of een dierenverzorgende die even een half uurtje tussen het voeren van de dieren door vragen beantwoord over het paargedrag van de pinguïn. Een ander voorbeeld is een verslavingsexpert die als jurylid online aanwezig is om de prestaties van drugsinterventiemethodes van zorg-studenten te beoordelen.
- Locatie-overstijgend vakken of bijles aanbieden. Soms gaan vakken – of zelfs hele opleidingen – niet door, simpelweg omdat er onvoldoende inschrijvingen zijn. Door vakken en opleidingen online aan te bieden, kunnen leerlingen vanuit verschillende locaties meedoen. Hierdoor zijn er vaak wel voldoende aanmeldingen en studenten alsnog het gekozen vak of opleiding volgen. Op deze manier kun je ook bijlessen efficiënter aanbieden door leerlingen van verschillende locaties of opleidingen met dezelfde leervraag online samen bijles te geven.
Kortom: voldoende aanleiding om het live online kind niet met het coronabadwater weg te spoelen… Gebruik als school de voordelen én meerwaarde van live online onderwijs om ook in de toekomst het onderwijs blijvend te verrijken en te verbeteren!
Wil je meer weten over effectief live online lesgeven? Bekijk onze training. Of neem contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.