Links overslaan

7 functies in MS Teams voor interactievere online vergaderingen

Online vergaderingen zijn een belangrijk onderdeel geworden van hoe we communiceren en samenwerken. Maar soms zijn deze vergaderingen een beetje saai of voelen ze niet goed aan. Bij Learning Connected helpen we je graag om online communicatie interactief, effectief en boeiend te maken. In dit artikel delen we onze favoriete vijf functies van Microsoft Teams die je kunt gebruiken om je virtuele bijeenkomsten leuker te maken.

 1. Typen in de chat
  De chat is een groot voordeel van virtuele vergaderingen: deelnemers kunnen het gebruiken om vragen te stellen, links te delen, context te bieden en deel te nemen aan nevengesprekken. Deze functie zorgt niet alleen voor realtime interactie, maar maakt het ook gemakkelijker om deel te nemen voor degenen die zich gemakkelijker kunnen uitdrukken via tekst. Het is een waardevolle ruimte om te brainstormen, bronnen te delen en ervoor te zorgen dat ieders stem wordt gehoord. In MS Teams wordt de chat na elke vergadering automatisch opgeslagen, zodat je er altijd toegang toe hebt.
 2. Steek je virtuele hand op
  Als deelnemers tijdens een vergadering iets willen zeggen, kunnen ze dat aangeven door hun virtuele hand op te steken. Hierdoor kan de spreker zijn gedachtegang afmaken zonder onderbroken te worden. Het helpt ook om de orde in de discussie te bewaren (als meerdere mensen hun hand opsteken, laat MS Teams zien wie eerst was) en zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om bij te dragen. Deze functie kan ook gebruikt worden voor een snelle stemming, een virtuele handopsteking!
 3. Gebruik reacties om te laten zien wat je denkt
  In MS Teams kunnen deelnemers aan vergaderingen hun gevoelens uiten zonder het gesprek of de presentatie te verstoren met emoji’s. Van applaus tot duimen omhoog en hartjes, deze reacties geven direct feedback, waardoor de vergadering interactiever en boeiender aanvoelt.
 4. Vragen en antwoorden organiseren
  Als er veel gebeurt in de chat, kunnen vragen soms verloren gaan. Een meer gestructureerde oplossing is de ingebouwde vraag en antwoord functie van MS Teams waar deelnemers vragen kunnen posten. De host of presentator kan ervoor kiezen om deze vragen in real-time of aan het einde van de vergadering te beantwoorden, of een tweede persoon in een ondersteunende rol kan schriftelijke antwoorden geven tijdens de vergadering.
 5. Stel snelle vragen met polls
  Iedereen betrekken bij de besluitvorming is essentieel voor effectieve vergaderingen. Met MS Teams kun je in realtime polls maken en delen. Of je nu meningen wilt, keuzes wilt maken of feedback wilt verzamelen, polls zijn een eenvoudige maar krachtige manier om deelnemers te betrekken en inzichten te verzamelen van de hele groep. Zodra de peiling is voltooid, kun je ervoor kiezen om de resultaten direct weer te geven.
 6. Opsplitsen in kleine groepen met breakout ruimtes
  In grote vergaderingen is het moeilijk voor iedereen om tegelijk te praten. Breakout rooms lossen dat op! Je kunt je grote vergadering opdelen in kleinere groepen voor gerichte discussies of teamwerk. Dit zorgt ervoor dat iedereen aan het woord komt en stimuleert meer diepgaande gesprekken. Na de breakoutsessies kun je iedereen weer samenbrengen om inzichten te delen.
 7. Genereer ideeën op het whiteboard
  Het visualiseren van ideeën kan een uitdaging zijn in virtuele vergaderingen, maar de samenwerkingsfunctie whiteboard van MS Teams brengt daar verandering in. Met het virtuele whiteboard kunnen deelnemers in realtime samen brainstormen, tekenen en schrijven, waardoor het eenvoudiger wordt om complexe concepten over te brengen en creativiteit wordt gestimuleerd. En het mooie van virtueel brainstormen is dat een onbeperkt aantal mensen tegelijkertijd op hetzelfde whiteboard kunnen werken!

Als je weet hoe je deze functies moet gebruiken, kun je je online vergaderingen interactiever en inclusiever maken dan persoonlijke vergaderingen kunnen zijn. MS Teams is een krachtig hulpmiddel om je te helpen een dynamische virtuele vergaderomgeving te creëren die deelname, productiviteit en samenwerking stimuleert. Wil je meer weten over interactieve en boeiende online vergaderingen? Leer het van de experts van Learning Connected! Lees hier meer over ons trainingsaanbod of neem contact op.