Er bestaan ontzettend veel tools die je kunt toepassen als online werkvorm in een online les! Zoveel, dat sommige docenten door de bomen het bos niet meer zien en uit paniek geen enkele tool toepassen, terwijl andere docenten zoveel mogelijk tools in een les proberen te proppen! Beide opties zijn niet echt aan te raden. Het gebruik van digitale tools in een online les is een zorgvuldige afweging. Je moet rekening houden met het leerdoel van jouw les en de mogelijkheden van jouw studenten en van jezelf! Ten aller tijden geldt dat het gebruik van digitale tools in de les geen doel op zich moet zijn, maar juist iets moet toevoegen aan de les. Om je op weg te helpen zetten we in deze blog onze 5 favoriete digitale tools op een rij en leggen je uit hoe en wanneer je deze kunt toepassen!
1. Brainstorm met Padlet
Padlet is een online prikbord. Je kent het vast nog wel van vroeger, zo’n bord waar je met punaises al je aantekeningen en ideeën op kon vastpinnen. Padlet werkt precies hetzelfde, maar dan online! Op een Padlet kun je tekst, afbeeldingen, website links en bestanden op het bord “prikken” en deze delen met jouw studenten. Studenten kunnen reageren en in dezelfde Padlet werken, zonder dat zij daarvoor een account nodig hebben. Zo kun je samen aan hetzelfde prikbord werken en bijvoorbeeld brainstormen over een onderwerp of opdracht. Na afloop kun je de Padlet opslaan en downloaden als PDF-bestand, Excel-bestand of afbeelding. Ook kun je Padlets archiveren, zodat je altijd informatie terug kunt vinden.
2. Pimp je presentatie met SendSteps
SendSteps is een digitale en interactieve tool die je kunt verwerken in jouw presentatie. Tijdens jouw presentatie kunnen de studenten vanaf ieder apparaat en zonder iets te downloaden reageren op verschillende soorten vragen, variërend van meerkeuze en open vragen tot aan schaal-vragen en een woord-web. De resultaten verschijnen direct in beeld in jouw presentatie! Na afloop van de presentatie kun je de resultaten downloaden in een Excel-bestand. SendSteps is een ideale online werkvorm om toe te passen in jouw PowerPoint presentatie en zorgt ervoor dat je niet hoeft te switchen naar een ander scherm om vragen te stellen aan jouw studenten!
3. Quizzen met Kahoot
Kahoot is een digitale tool voor quizzen met meerkeuzevragen, die je kunt toepassen om kennis te testen. De tool is eenvoudig opgezet. Je kunt quiz vragen invoeren met een totaal van vier mogelijke antwoorden, die worden weergegeven in verschillende kleuren. De quiz vraag wordt weergegeven op het grote scherm, terwijl de studenten op hun eigen apparaat het juiste antwoord selecteren. Na het beantwoorden van de vraag verschijnt het juiste antwoord en de gegeven antwoorden in beeld! Aan de quiz wordt een wedstrijd element toegevoegd: degene die de vraagt juist en het snelst beantwoord ontvangt de meeste punten. Na afloop van de quiz verschijnt het podium met de drie beste spelers in beeld.
4. Variatie met LessonUp
LessonUp is een tool waarmee je jouw les interactief kunt maken en in een mooi jasje kunt steken. Waar Padlet, Kahoot en SendSteps zich richten op interactieve vragen en het toetsen en verzamelen van kennis, richt LessonUp zich op de gehele les. Je kunt je hele les als een presentatie in LessonUp ontwerpen en hier uitleg, video’s, afbeeldingen en verschillende soorten quiz vragen aan toe voegen. Ook kun je inspiratie opdoen en lessen gebruiken van andere docenten in LessonUp. Na afloop van de les kun je een uitgebreide individuele rapportage openen van iedere student.
5. Vloggen met Flipgrid
Flipgrid is een tool die het mogelijk maakt om beeldmateriaal toe te voegen aan jouw opdrachten. In een online afgesloten ruimte kunnen studenten een filmpje plaatsen van maximaal 5 minuten, die ze zelf hebben opgenomen. Op die manier kunnen studenten reageren op een opdracht of onderwerp op een voor hen toegankelijke en bekende manier! Nadat studenten hun filmpje geüpload hebben kun je feedback geven op verschillende manieren. Om te voorkomen dat er ongewenste filmpjes online worden gezet kun je instellen dat alle filmpjes eerst goed gekeurd moeten worden voordat deze voor iedereen zichtbaar zijn.
Dit waren onze vijf favoriete digitale tools op een rijtje! Wil je meer favoriete online werkvormen van ons weten? Bekijk dan onze workshop Live Online je deelnemers activeren. In deze workshop leer je om interactieve werkvormen toe te passen die je les leuker maken en maak je kennis met nog meer favoriete tools van ons!