Links overslaan

Interactieve werkvormen in jouw live online behandeling

Geef je individuele- of groepsbehandelingen, of begeleid je kinderen, jongeren en/of ouders? Dan staat er één ding vast: interactieve werkvormen kunnen niet ontbreken in jouw live online behandeling! In deze blog vertelt Sophie je wat de meerwaarde is van interactieve werkvormen en maak je kennis met twee werkvormen die je gelijk al kunt toepassen in jouw live online behandelsessie!

Waarom zijn interactieve werkvormen belangrijk?

Interactieve werkvormen tijdens het videobellen zorgen voor verbinding, variatie, activatie en plezier. Ze stimuleren een actieve deelname. Ze maken het mogelijk dat iedereen evenveel inbreng heeft en dat het delen van persoonlijke ervaringen laagdrempelig is. Zo komen cliënten makkelijker en vaker aan het woord. Ook kunnen cliënten zich op een non-verbale manier uitdrukken, bijvoorbeeld door een gevoel aan te wijzen op de emotiemeter of iets te typen in de chat.

Daarnaast zorgen interactieve werkvormen ervoor dat cliënten hun aandacht erbij houden en je hun interesse wekt voor de behandeling. Ook krijg jij als behandelaar beter zicht op het verloop van de behandeling en het begrip van de cliënten. Live online is de non-verbale communicatie namelijk minder goed zichtbaar en heb je minder zicht op hoe iemand zich voelt en of de boodschap is overgekomen. Met de inzet van interactieve werkvormen kan je tijdens een behandelsessie regelmatig controleren of de cliënten de behandelde stof begrepen hebben en of je nog in de goede richting zit. Al deze punten leiden ertoe dat cliënten meer plezier halen uit de behandeling, opener durven te zijn en daarmee vergroot je de effectiviteit van jouw behandeling!

Hoe zet je interactieve werkvormen in?

Zorg in ieder geval voor een goede visuele ondersteuning. Maak bijvoorbeeld een visueel aantrekkelijke PowerPointpresentatie waarop je de opdracht duidelijk uitlegt, en maak gebruik van ondersteunende afbeeldingen. Varieer ook in het type werkvorm. Gedurende een sessie continue dezelfde interactieve werkvorm gebruiken, kan namelijk averechts werken. Tot slot is het belangrijk dat je met regelmaat een interactieve werkvorm gebruikt. Wees dus niet eerst een halfuur aan het woord voor je drie werkvormen uitvoert, maar zorg bijvoorbeeld elke vijf minuten voor minimaal één interactieve werkvorm.

Voorbeelden van interactieve werkvormen

Hieronder vind je twee voorbeelden van interactieve werkvormen.

Energizer: Zoek een voorwerp

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat halverwege een sessie de aandacht verslapt en de concentratie minder wordt. Dit is vaak een goed moment om een korte koffiepauze in te lassen. Voor kinderen kan dit echter lastig zijn. Misschien kunnen ze nog geen klok kijken, dus hoe weten ze dan dat de 5 minuten pauze voorbij zijn? En hoe weet je zeker dat de kinderen terugkeren achter hun laptop en niet wat anders gaan doen? De volgende ‘energizer’ kan je hierbij helpen.

Organiseer in plaats van een pauze, een kort wedstrijdje. Noem een kleur of een vorm, tel af, en vraag de kinderen om een voorwerp in hun kamer te zoeken met die kleur of vorm. Degene die als eerste een voorwerp in de juiste kleur of vorm voor de webcam houdt, wint. Zo kan je een aantal vormen of kleuren achter elkaar noemen. De kinderen worden met deze werkvorm even afgeleid van de inhoud van de behandeling en kunnen hun energie kwijt.

Deze oefening is vooral bedoeld voor kinderen, maar ook jongeren of volwassenen kunnen hier plezier uit halen.  

Kennismaken / gevoelens: Over de streep

Iedereen is wel bekend met het concept ‘over de streep’, maar wist je dat je deze oefening ook erg goed live online kunt uitvoeren? Maak een PowerPoint met een stelling erop. Dit kan gaan over gevoelens en ervaringen, maar kunnen ook luchtigere vragen zijn ter kennismaking. Denk aan:

  • Speel je een muziekinstrument?
  • Ga je deze zomer op vakantie?
  • Doe je aan sport?
  • Ben je gelukkig?
  • Ben je gevoelig voor de mening van anderen?

Iedereen die een vraag met ‘ja’ kan beantwoorden, komt in actie. Bijvoorbeeld opstaan van je stoel, een virtuele hand opsteken, of via annoteren iets aanwijzen op het scherm. Zo kan iemand zich gemakkelijk uiten zonder iets te zeggen. Deze oefening is geschikt voor alle doelgroepen. Je kan variëren met de vragen en de manier van antwoorden. Je kan eventueel ook cliënten zelf vragen laten bedenken.

Interactieve werkvormen zijn van toegevoegde waarde

Mits je ze op de juiste manier inzet, zijn interactieve werkvormen van grote toegevoegde waarde voor jouw live online behandeling. Voor elke doelgroep en situatie is wel een werkvorm te bedenken. Probeer ook vooral om de fysieke omgeving te betrekken door cliënten naar voorwerpen te laten zoeken of door lichaamsbeweging te stimuleren.