Links overslaan

Een online brainstorm voorbereiden

In onze vorige blog hebben we het gehad over online brainstormen: wat het is, waarom het geweldig is en hoe lastig het soms kan zijn. In dit artikel delen we tips voor het perfect voorbereiden van je volgende brainstormsessie. 

De voorbereiding bestaat uit 4 belangrijke stappen: 

  1. Formuleer een sterke startvraag
  2. Kies een creatieve brainstormmethode
  3. Kies een brainstormtool en bereid je sessie voor
  4. Licht de deelnemers in

 

1. Formuleer een sterke startvraag

Begin je brainstorm met een vraag als ‘Hoe kunnen we…’ of ‘Hoe zorgen we …’. Bijvoorbeeld, ‘Hoe zorgen we voor meer bezoekers op onze website?’ Hier volgen 4 tips voor een sterke startvraag: 

  • Formuleer je startvraag positief: gebruik geen woorden zoals ‘niet’ of ‘geen’.  
  • Focus op één ding tegelijk: bespreek een afgebakend onderwerp. 
  • Wees concreet: vermijd vragen die vaag of te breed interpreteerbaar zijn. 
  • Houd je vraag simpel: gooi jargon en abstracties overboord. 

 

2. Kies een creatieve brainstormmethode

Kies activerende werkvormen voor jouw perfecte brainstorm. Zoals we in het vorige artikel al beschreven, kan het voor deelnemers best lastig zijn om echt ‘out of the box’ te denken. Door het kiezen van een uitdagende werkvorm kun je hen hiermee helpen. Hier volgt een aantal inspirerende voorbeelden: 

Bewust worden van onbewuste aannames
Dit is een creatieve techniek om verborgen vooroordelen en aannames aan het licht te brengen. Hoe werkt het? Na het presenteren van het probleem of de vraag, laat je de groep bainstormen over mogelijke oplossingen. Dan is het tijd om gezamenlijk op zoek te gaan naar de verborgen overeenkomsten, die diepgewortelde aannames vertegenwoordigen, zoals “laten we niet te veel geld uitgeven” of “daar hebben we geen tijd voor”. Tenslotte wordt er met de groep onderzocht wat er gebeurt als deze vooroordelen worden weggenomen. 

Foute antwoorden
De uitdaging is om onjuiste antwoorden te bedenken. Het lijkt vreemd, maar het werkt! Bijvoorbeeld: de vraag is hoe je mensen kunt aanmoedigen om vaker de fiets in plaats van de auto te pakken. Dan is de opdracht om foute antwoorden te bedenken. Dit leidt tot bizarre ideeën zoals overal gratis auto’s neerzetten, fietsvrije zones instellen en fietswegenbelasting heffen. Vervolgens kun je deze verkeerde antwoorden omdraaien en toepassen voor realistische oplossingen, zoals het creëren van woonwijken zonder autoparkeerplaatsen en subsidie voor fietsen. Door zo ‘out of the box’ te denken, kom je tot verrassende ideeën. 

Vergelijkingen
Tijdens deze brainstormmethode vergelijk je het onderwerp met eigenschappen van bijvoorbeeld dieren, sprookjesfiguren of bekende personen. De werkwijze is als volgt: Elke persoon noemt bijvoorbeeld een dier. Kies dan het dier dat het meest afwijkt van het huidige vraagstuk. Noteer alle unieke kenmerken. Wat zijn de sterke punten? Wat zijn de zwakke punten? Probeer minstens tien eigenschappen te identificeren. Laat ten slotte je verbeelding de vrije loop en bedenk gezamenlijk hoe de eigenschappen van het gekozen dier kunnen helpen bij het genereren van creatieve oplossingen voor jouw probleem. Deze brainstormmethode is niet alleen inspirerend, maar ook bijzonder leuk om te doen! 

3. Kies een brainstormtool en bereid je sessie voor

Er zijn diverse whiteboardtools zijn beschikbaar om effectieve brainstormsessies te faciliteren, zoals Miro, Mural en Padlet. Elk van deze tools biedt diverse templates voor verschillende brainstormwerkvormen. Dit bespaart je veel tijd en moeite. Waarom zou je zelf het wiel opnieuw uitvinden?  

 

Een template voor de methode ‘Foute antwoorden’ in Miro: 

 

Een voorbeeld van een brainstorm in Padlet met de methode ‘Vergelijkingen’:

4. Licht de deelnemers in

Stuur deelnemers ruim op tijd alle nodige informatie voor de brainstormsessie, inclusief de inloggegevens. Als er achtergrondinformatie is die deelnemers moeten doornemen, verstuur deze dan direct mee via de mail. Deel ook de sessieagenda vooraf, zodat iedereen op de hoogte is van wat ze kunnen verwachten. 

En nu?

Heb je je sessie tot in de puntjes voorbereid? Goed zo! Volgende keer staan we tot slot stil bij de perfecte uitvoering van jouw brainstorm.