Links overslaan

Brainstormen, dat doen we liever online!

Live online gesprekken voeren of vergaderen hebben veel mensen inmiddels aardig onder de knie. Maar ECHT online samenwerken blijft voor velen alsnog een hele uitdaging. Voor brainstormsessies bijvoorbeeld geven we er vaak nog steeds de voorkeur aan om fysiek bij elkaar te zijn. Maar wacht even! Voor we weer allemaal bij elkaar in een vergaderzaal kruipen, wist je dat een brainstorm wellicht zelfs effectiever kan zijn wanneer je deze online organiseert? 

Wat zijn de voordelen van online brainstormen? 

 • Iedereen kan gelijktijdig ideeën kwijt op een gemeenschappelijk whiteboard of in de chat. 
 • Deelnemers kunnen allerlei soorten bestanden delen, zoals afbeeldingen en video’s, en niet alleen tekst. 
 • De meeste whiteboard-tools kennen een oneindig canvas. Er is dus geen limiet aan het aantal ideeën dat kan worden gedeeld. Zoom in voor details of zoom out voor overzicht. 
 • Alle bijdragen worden opgeslagen en gesynchroniseerd, en kunnen dus later weer gemakkelijk worden teruggehaald of gedeeld. 
 • Of je nu introvert of extravert bent, iedereen kan ontspannen ideeën delen vanachter het scherm zonder fysiek voor een grote groep te moeten staan. 
 • Jij bepaalt wie wanneer praat door microfoons aan en uit te (laten)zetten voor een georganiseerde sessie. 

 Voor een goede live online brainstorm heb je een communicatietool nodig zoals Webex, Teams, Zoom of Google Meet, en een whiteboard waar iedereen gelijktijdig op kan werken. Gebruik de meegeleverde whiteboardfuncties in de communicatietool of kies voor meer creativiteit met tools zoals Miro, Padlet of Mural. 

Hoe zet je een goede brainstorm op? Laten we eerst kijken naar wat brainstormen inhoudt en wat het lastig maakt. 

Wat is brainstormen? 

Brainstormen is een groepsactiviteit met als doel veel nieuwe ideeën te genereren zonder daarbij direct de waarde van de ideeën te beoordelen. Belangrijk is dat er een productieve en creatieve ontspannen sfeer heerst en dat er geen kritiek op de ideeën wordt geleverd tijdens de brainstormsessie. Een complete brainstormsessie bestaat uit drie fases:  

 • De divergeerfase, de ‘verzamelronde’ waarbij je de meest wilde hersenspinsels opschrijft; 
 • De convergeerfase waarin de ideeën worden gesorteerd en georganiseerd; 
 • De evaluatiefase waarin alles wordt beoordeeld en geprioriteerd.  

 Waarom is brainstormen soms lastig? 

 • Brainstormen vraagt om een out-of-the-box denkwijze. Maar de mens is een gewoontedier dat graag vasthoudt aan patronen en routines om de wereld te begrijpen en te organiseren. Dit maakt het lastig om nieuwe verbindingen te leggen in onze hersenen. 
 • Tijdens een brainstormsessie kan groepsdenken optreden. Hierbij volgen we onbewust de gedachtegang van anderen en worden er minder verschillende ideeën gegenereerd. 
 • Niet iedereen vindt het even makkelijk om ideeën te delen. Extraverte deelnemers hebben hier vaak een voorsprong. Introverte deelnemers zijn eerder terughoudend en ervaren vaak meer moeite bij het uiten van hun ideeën of gedachten. 

 Al deze valkuilen zijn gelukkig te voorkomen. In de volgende artikelen volgen een aantal praktische tips voor het voorbereiden en uitvoeren van jouw perfecte brainstorm. Met behulp van deze tips organiseer jij voortaan effectieve, succesvolle brainstormsessies.

Volg ons voor een uitgebreidere toelichting en meer tips om ook het meeste uit jouw live online brainstorm te halen!