In onze vorige blog hebben we je geholpen om terug te kijken op het afgelopen jaar. Nu kijken we vooruit! Een nieuw jaar begint vaak met sprankelende plannen en veel (nieuwe of oude) goede voornemens voor een nieuwe jij op persoonlijk of professioneel vlak. Voornemens die je wellicht binnen een paar weken alweer uit het oog bent verloren…
‘Blue Monday’, de derde maandag van januari, wordt ook wel de meest deprimerende dag van het jaar genoemd. De feestdagen zijn voorbij, de zomer nog ver weg, en de meeste goede voornemens alweer vergeten. Er is geen wetenschappelijke basis voor dit fenomeen, maar onderzoek laat zien dat tot wel 80% van de mensen hun voornemens al in februari weer opgeeft. Gewoontes veranderen is nu eenmaal niet makkelijk.
Voor verandering in een andere context, bij organisaties en bedrijven, zijn de cijfers niet veel beter: eerder schreven we al dat 70% van veranderingsinitiatieven mislukt. De vraag dringt zich op: waarom is veranderen zo’n uitdaging? En hoe kun je zorgen voor succesvolle verandering?
Het menselijk brein houdt graag vast aan wat bekend en vertrouwd is, want dat is veilig. Zelfs als het om gewoontes en patronen gaat die ons eigenlijk schaden. En hetzelfde gebeurt bij organisaties: ook daar vinden we vaak de neiging om vast te houden aan hoe dingen op dit moment werken. Weerstand tegen verandering is overal.
Bij Learning Connected houden we ons dagelijks met dit onderwerp bezig. Wij helpen organisaties en individuen binnen die organisaties om nieuwe manieren van werken en denken aan te leren en te omarmen. En we weten dat er een aantal cruciale factoren zijn die de belangrijkste sleutel tot succesvolle verandering vormen, of het nu gaat om een bedrijf, een werknemer of jouw persoonlijke leven:
Visie
Het is essentieel dat er een duidelijke visie is op waarom de verandering plaats moet vinden. In een organisatie moet het voor werknemers duidelijk zijn waarom zij er tijd en energie in moeten stoppen – en voor jezelf is dat niet anders. Waarom wil je eigenlijk die nieuwe taal leren? Het helpt als je het einddoel visualiseert: wat dacht je van in vloeiend Frans een croque-monsieur bestellen op een terras op de Champs-Élysées? Een inspirerende visie geeft richting en creëert motivatie en inzet.
Stap voor stap
Breek de verandering op in kleine, haalbare stappen. Als je doel is om Frans te kunnen spreken, kan een concrete stap bestaan uit vijf nieuwe woordjes per dag leren. Door de verandering in kleinere taken op te delen creëer je niet alleen duidelijke mijlpalen, maar maak je ook ruimte voor ‘quick wins’. Dit zijn voordelen of verbeteringen die al snel zichtbaar zijn, wat de motivatie en het geloof in de haalbaarheid van de verandering vergroot.
Stuur bij
Verandering is niet een eenmalige gebeurtenis, maar een proces. Het is cruciaal om voortdurend te reflecteren op wat wel en niet werkt en bereid te zijn om aanpassingen aan te brengen indien nodig. Het fundament van succesvolle verandering is een voortdurende cyclus van leren en verbeteren. De oude Griekse filosoof Heraclitus zei het al: het enige constante in het leven is verandering.
Samen sterk
Bij verandering in organisaties is het belangrijk dat alle werknemers aan boord zijn. Eén van de grondleggers van change management, Kurt Lewin, heeft aangetoond dat het veranderen van groepen makkelijker is dan het veranderen van individuen. Waarom? Omdat mensen in groepen met elkaar praten over de verandering en de voordelen ervan. Zulke uitwisseling kunnen we ook in ons persoonlijke leven toepassen: deel je goede voornemens met anderen, motiveer elkaar, of ga samen naar de taalles.
Gelukkig willen de – inderdaad – deprimerende statistieken niet zeggen dat verandering onmogelijk is. Laten we Blue Monday gebruiken als een mogelijkheid voor reflectie, onze volgende stappen helder te maken, bij te sturen waar nodig, en onze reis te delen met anderen. Verandering is misschien moeilijk, maar jouw toekomstige ik op het zomerse Franse terras zal trots op jezelf zijn!