Je was net weer een beetje op dreef met je fysieke lessen… Nu krijgt het onderwijs toch weer te maken met nieuwe maatregelen. Dit betekent voor jou wellicht dat lessen en hoorcolleges weer online moeten gaan plaatsvinden. Je merkte vast al in de vorige lockdown(s) dat jouw fysieke les één op één ombouwen naar een online variant via een videobel-tool niet altijd makkelijk is. In deze blog geven we je drie tips om dit proces makkelijker te maken! Wil je nog meer tips en tricks ontvangen? Volg dan onze gratis webinar op 12 januari! Je kunt je hier aanmelden.
Het één op één omzetten van een fysieke les naar een online les wordt gekscherend ook wel vergeleken met de eerste Opel personenwagen. Deze allereerste auto zag er namelijk uit als een koets met paard. Alle elementen van de koets met paard waren nog aanwezig, behalve het paard. Deze was vervangen door een motor. Wat proberen we hiermee duidelijk te maken? Het simpelweg vervangen van een fysieke les met een online les is niet perse handig. Net zoals simpelweg het paard vervangen voor een motor ook niet heel handig was. Je moest nog steeds die bok opklimmen en teugels gebruiken om te sturen… Online lesgeven is echt anders dan fysiek lesgeven, net zoals een motor echt anders is in vergelijking met een paard! Dus waar moet je dan op letten bij het omzetten van een fysieke les naar een online les? Met de volgende drie tips van live online communicatie expert Maret in je gedachte, kom je al een heel eind!
Focus op de leerdoelen
Waar begin je als docent bij het omzetten van je fysieke les naar een online les? Universiteit Utrecht ontwikkelde hiervoor een stappenplan en focust zich daarbij op de tip om te beginnen bij het einde: de leerdoelen. Start het omzetten van jouw lessen door een kritische blik te werpen op de leerdoelen die al zijn opgesteld voor fysiek onderwijs. Door de huidige omstandigheden kan een aanpassing in deze leerdoelen nodig zijn. Welke leerdoelen zijn ook online haalbaar? Welke leerdoelen zijn online niet meer haalbaar? En hoe kun je deze leerdoelen vervangen? De nieuw opgestelde leerdoelen vormen het startpunt van je lesinhoud en de online activiteiten die daarbij goed aansluiten.
Hou het simpel
Een van de voordelen van online lesgeven is dat er eindeloos veel digitale mogelijkheden zijn om jouw online les aantrekkelijker en uitdagender te maken. Denk hierbij aan mooie vormgeving tools om jouw presentatie te pimpen, apps om op een interactieve manier kennis te toetsen, tools om op afstand digitaal samen te werken, enzovoorts. Verwacht echter niet van jezelf dat je al deze nieuwe toepassingen direct onder de knie hebt en kunt toepassen! Dit heeft vaak even tijd nodig. Teveel digitale mogelijkheden willen snappen en verwerken in jouw online les werkt vaak averechts. Het kan voor verwarring zorgen bij studenten en je kunt er zelf onzeker van worden. Hou het liever simpel! Zorg ervoor dat de basis goed staat door middel van een presentatie en begin daarna stap voor stap met het toepassen van digitale mogelijkheden die je kent en waar je je zeker bij voelt.
Afwisseling
Je kent het zelf vast wel. Van die lange online bijeenkomsten waar direct de theorie op tafel wordt gegooid en constant dezelfde persoon aan het woord is. Saai zijn die bijeenkomsten vaak. Ze duren lang en zijn meestal weinig afwisselend en uitdagend. Je wilt voorkomen dat leerlingen en studenten jouw online lessen op dezelfde manier ervaren! Het simpelweg voorzetten van wat je altijd offline deed in een lange online les helpt daarbij niet. Online zijn leerlingen sneller afgeleid en is er meer moeite nodig om ze bij de les te houden. Probeer je online les op te splitsen in verschillende delen, zodat de les voldoende afwisseling biedt. Begin bijvoorbeeld met een korte opwarmer. Dit kan gerelateerd zijn aan het lesonderwerp, maar je kunt dit ook persoonlijker maken. Test vervolgens kort de kennis door middel van een quiz, stellingen of het maken van een woordweb. Probeer daarna op een doordachte manier een combinatie te maken van klassikaal leren en individueel of in kleinere groepjes leren. Begin bijvoorbeeld met een half uur theorie online, waarbij je informatie afwisselend presenteert met meerkeuze vragen, stellingen, open vragen, enzovoorts. Vervolgens een individuele opdracht of een opdracht in kleine groepjes, die je na een uur weer gezamenlijk online bespreekt en evalueert. Op die manier leg je de re gie ook neer bij de leerlingen en studenten zelf en zorg je ervoor dat jouw les bestaat uit verschillende onderdelen, die voor meer afwisseling en uitdaging zorgen.
We kunnen nog wel even doorgaan met concrete tips en tricks geven om jouw fysieke les om te zetten naar een online les. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer leren? Volg dan onze webinar op 12 januari! In een uur bieden we je de belangrijkste handvatten voor het omzetten van jouw fysieke les naar een online les! Er is uiteraard ook ruimte om vragen te stellen aan onze live online communicatie experts. Zien we je daar?