Links overslaan

(Online) onderwijs blijft mensenwerk!

In het artikel ‘Online Onderwijs blijft mensenwerk’ wordt gesteld dat het lastig is en blijft om online leerresultaten goed te meten. Zo blijkt peer-2-peer beoordeling niet goed te werken. Leerlingen kijken niet kritisch naar het huiswerk van hun klasgenoten en geven snel een voldoende. De conclusie ‘online onderwijs blijft mensenwerk’ wordt neergezet als iets negatiefs.

Online opleiden is inderdaad mensenwerk, en dat is maar goed ook! Wellicht kun je met een toets, online module of feedback de opgedane kennis beoordelen. Maar als je naast kennis beoogd dat er verandering in attitude of gedrag plaatsvindt gaat er niks boven interactie! Interactie met iemand die je inspireert, een klopje op je schouder geeft of een schop onder je kont als je je best niet doet. Maar ook interactie met collega’s of andere leerlingen is essentieel voor het leerproces. Kan dit online? Niet via een zelfstudiemodule of een opgenomen hoorcollege. Maar door het toevoegen van live online contact is het zeker mogelijk!

Er zijn zoveel tools waarmee docenten echt online les kunnen geven of waar leerlingen face2face met elkaar kunnen samenwerken. Effectieve live online sessies met echte docenten en echte leerlingen. Geen reistijd wel interactie dus. Zo blijft online leren en doceren gelukkig mensenwerk!