Links overslaan

Digitale presentatie skills: 10 tips & tricks

Daar zit je dan, in allerlei online vergadering en online lessen, pratend tegen je webcam… Live online presenteren is een relatief nieuwe vaardigheid voor professionals, maar in het huidige online werkveld belangrijker dan ooit! Maar, hoe presenteer je jezelf voor de webcam? Hoe breng je je boodschap net zo goed over voor de camera als in real-life? Hoe maak je een goede eerste online indruk? En hoe zorg je voor een connectie met je online publiek? Spreken voor de camera vereist andere vaardigheden dan spreken voor je team of doceren in de klas. In deze blog geeft Maret Achterberg, LOL-consultant bij Learning Connected, 10 tips en tricks om je digitale presentatie skills een boost te geven.

1. Check je camera en geluid

Een goede presentatie valt of staat met een goede voorbereiding! Denk daarbij aan een PowerPoint presentatie, interactieve opdrachten en een krachtige kernboodschap, maar vergeet ook zeker niet de juiste audio- en camera instellingen te testen. Dat je publiek moeite moet doen tijdens je online les of presentatie om je te kunnen verstaan of om je goed te zien is het laatste wat je wilt. Zorg er ook voor dat je lens schoon is. Je webcam beeld kan soms wazig zijn door stof. Als je dit van te voren test zorg je ervoor dat je goed in beeld bent als je online les of presentatie van start gaat. Zo maak je direct een goede eerste indruk!

2. De juiste hoogte

Je camera werkt! Maar dan ben je er nog niet. Het is belangrijk dat je de camera op de juiste hoogte instelt. Want zeg nou zelf, een onderaanzicht is niet het meest flatteuze beeld van je gezicht, toch? De ideale hoogte van de camera is net boven de ooghoogte. Van bovenaf gezien zouden je ogen op ongeveer een derde van het scherm gericht moeten zijn. Is de camera ingebouwd in de laptop? Dan zit de camera vaak lager dan ooghoogte. Plaats in dat geval bijvoorbeeld een stapel boeken onder je laptop.

3. Eyes, Eyes, Baby

Je camera op ooghoogte instellen is belangrijk. Wat veel mensen vervolgens vergeten is om in de camera te kijken als je presenteert. Het is verleidelijk om naar je scherm te kijken waar je presentatie staat afgebeeld of waar je jezelf in beeld ziet. Even snel een hand door je haren of lezen wat er op het scherm staat, we doen het allemaal wel eens. Maar als je naar jezelf op je scherm kijkt, dan kijk je langs de cameralens en maak je geen oogcontact met je publiek. In een fysiek gesprek kijk je elkaar aan als je met elkaar praat en dit zou tijdens een online les of presentatie niet anders moeten zijn. Door in de camera te kijken en oogcontact te houden met je publiek maak je je online presentatie of les persoonlijker en geef je je team of klas minder de gelegenheid om af te dwalen – en jezelf ook! Vind je dit toch moeilijk? Plak dan een sticker naast je cameralens om jezelf eraan te blijven herinneren!

 

“Digitale presentatie skills zijn relatief nieuw, maar in het huidige werkveld belangrijker dan ooit!”

 

4. Dicht op de camera zitten

Je camera kan nog zo goed zijn ingesteld op ooghoogte en je kan nog zo netjes in de lens kijken, maar als je te ver weg van de cameralens zit of juist te dichtbij heb je er weinig aan. Je wilt je online boodschap goed overbrengen en de juiste afstand van de camera is daarbij belangrijk. De ideale afstand tussen jezelf en de camera is ongeveer een armlengte. Dit kan erg dichtbij lijken, maar dat geeft niet. Je bent als spreker tijdens een online les of presentatie vaak klein afgebeeld en daarom is het niet erg om dichter op de camera te zitten. Dit maakt je online les of presentatie nog persoonlijker!  

5. De juiste belichting

Voor een succesvolle online les of presentatie is de juiste belichting belangrijk, maar dit klinkt wellicht makkelijker dan het is. Met een thuiskantoor heb je je werkplek niet altijd voor het kiezen en kan de verlichting wel eens uitdagingen opleveren. Probeer er allereerst voor te zorgen dat je niet met je rug maar juist met je gezicht naar het raam toe zit. Als het licht achter je vandaan komt valt je gezicht weg en ben je niet meer goed te zien. Geen ramen? Geen probleem. Maak dan gebruik van een lamp. Ga liever niet direct onder de lamp zitten, maar zorg ervoor dat het licht vanaf zo’n zestig centimeter frontaal op je gezicht valt. Zo kan je online publiek je het beste zien!

6. Niet storen

Werkzaamheden buiten? Spelende kinderen op de achtergrond? Een partner die binnen komt lopen? Allemaal onderbrekingen die regelmatig voorkomen als je vanuit huis een online les of presentatie moet geven. Laat familieleden of huisgenoten weten wanneer je een belangrijke online les of presentatie moet geven, bijvoorbeeld door middel van een simpel ‘niet-storen’-bordje, zodat je de ruimte hebt om les te geven of te presenteren zonder onderbrekingen. Gebruik daarnaast oortjes om achtergrondgeluiden te verminderen.

7. Een opgeruimde omgeving doet wonderen

Wat wel eens vergeten wordt bij presenteren voor de webcam is dat niet alleen jij zichtbaar bent, maar ook je omgeving! En eerlijk is eerlijk, bij je collega’s kijk jij ook liever naar een nette en opgeruimde achtergrond in plaats van stapels documenten, koffiekopjes, de lunchrestjes en de vuile was. Een opgeruimde en rustige omgeving zorgt voor minder afleiding bij je online publiek en meer aandacht voor je online les of presentatie.

8. Kies de juiste outfit

Ook al werk je vanuit huis en presenteer je tegen je webcam, er professioneel uitzien is belangrijk om een goede indruk te maken en je boodschap ook online goed over te brengen. Als je de camera op juiste hoogte instelt, ben je vanaf borsthoogte tot kruin in beeld. Kies daarom zorgvuldig je bovenkleding uit. Twijfel je? Kies dan voor een kledingstuk met een hogere hals en een effen kleur. Hierdoor is het beeld rustiger en leidt minder af. Maar vergeet ook vooral niet je broek of rok! Als je ineens moet opstaan om iets te pakken verschijn je liever niet in joggingsbroek of boxershort in beeld…

9. Looks matter

Bij digitaal presenteren is je boodschap het belangrijkst! Maar je looks spelen hierbij ook een rol.  Je moet nu eenmaal iets meer moeite doen om gezichtsuitdrukkingen duidelijk over te brengen op het scherm en een goede en blijvende indruk achter te laten bij je online publiek. Een tip voor mensen met lang haar is om je haren, of enkele plukjes haar, los te laten hangen in plaats van in een strakke staart. En voor degenen die make-up dragen, zet dan je wenkbrauwen net iets meer aan als gewoonlijk. Hierdoor zijn je gezichtsuitdrukkingen nog gemakkelijker te herkennen.

10. Altijd blijven lachen

Camera? Lights? Action! Je camera is juist ingesteld, je omgeving is rustig en opgeruimd, je bent voorbereid en klaar voor die online les of presentatie! Er zijn zoveel dingen waar je over na moet denken tijdens je online les of presentatie, maar vergeet daarbij het belangrijkste niet: ontspannen, rechtop zitten én altijd blijven lachen! Lachen zorgt voor een mooie, positieve en zelfverzekerde houding en zal zeker bijdragen aan een goede online les of presentatie!

Wil je meer weten over digitale presentatie skills? Bekijk eens onze training overtuigend online presenteren.