Links overslaan

Léon Beckx: “Met LOL kom je sneller tot de kern”

Léon Beckx is al jaren LOL-trainer voor de training Cultuursensitief werken en vroegsignalering ggz- en lvb-problematiek. Ook de afgelopen tijd heeft hij zeker niet stilgezeten. Tijdens de coronacrisis is hij als nieuwe expert in het team van Learning Connected gekomen als LOL trainer. Ook ontwikkelde hij samen met de Parnassia Groep een nieuwe training over cultuursensitiviteit en inclusiviteit op de werkvloer. Een heel actueel onderwerp, mede door de Black Lives Matter movement. Kortom, genoeg reden om Léon te vragen hoe dit allemaal gaat en hoe hij LOL inzet voor zijn trainingen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met LOL?

“Ik ben in 2016 in aanraking gekomen met Live Online Leren. Vanuit de organisatie Diversity Joy hield ik mij bezig met trainingen over diversiteit en community building. Toen startten Learning Connected en Study2Go het programma cultuursensitief werken in de GGZ. Wij waren eigenlijk bezig met dezelfde onderwerpen. Ik volgde de cursus om LOL-trainer te worden en ben direct begonnen met het geven van de cultuursensitiviteit training. Op dit moment geef ik twee trainingen over dit onderwerp. De eerste is cultuursensitief werken voor behandelaren die met cliënten meer cultuursensitief willen werken. Daarnaast ontwikkelde ik samen met de Parnassia Groep een training over cultuursensitiviteit en inclusiviteit op de werkvloer. Tot slot gaf ik de versnelde COVID-19 training voor live online groepsbehandelingen en individuele behandelingen.”

Over de training cultuursensitief werken: welke onderwerpen komen daarin aan bod?

“In de training voor behandelaren wil ik professionals bewust maken dat we allemaal vanuit onze eigen bril naar de werkelijkheid kijken. Dat geldt voor zowel cliënten als behandelaren. En hoe je dan als hulpverlener daarin kan meebewegen en vanuit de bril van de ander kan kijken. Bij cultuursensitiviteit op de werkvloer gaat het meer over inclusiviteit. Hoe kan je binnen een bedrijf een sfeer creëren waarin iedereen zich thuis voelt en zoveel mogelijk facetten van zichzelf durft in te brengen? En wat heb je ervoor nodig om de werkomgeving meer inclusief te maken? We hebben het bijvoorbeeld over de ongeschreven spelregels op de werkvloer. Een bekend voorbeeld zijn de “vaste flexplekken”, die bijvoorbeeld kunnen gaan over de machtsverhouding tussen kort- en langwerkenden. Of een groep mensen die zich afzonderen van de rest tijdens de lunch. Het zijn “gewoontes” die erin sluipen, maar wel zorgen dat mensen zich meer of minder veilig voelen op de werkvloer. Een ander onderwerp waar we veel over praten is microagressie, kleine (discriminerende) opmerkingen die je tussen neus en lippen door maakt, en de impact daarvan. Vandaag de dag een heel actueel onderwerp, mede door de Black Lives Matter movement. Mijn doel in de trainingen is dat mensen met elkaar de dialoog aangaan. Vooral leren om met elkaar over dit soort pijnlijke situaties te praten.”

Hoe ervaar jij zelf de LOL-methodiek als expert in je cursus?

“LOL is een andere manier van werken en de aandachtsspanne van de mensen is anders. Je training moet meer interactief zijn en je moet mensen er echt bij betrekken. Een groot voordeel is de logistiek en hoe gemakkelijk je veel mensen bij elkaar krijgt. De Parnassia Groep is een goed voorbeeld; zij hebben 15.000 medewerkers verspreid door het hele land. Zo’n training fysiek uitrollen is bijna onmogelijk. Ik denk dat de LOL-methodiek bijna de enige werkbare manier is om deze training mogelijk te maken. Ook vind ik dat je online makkelijker diepe gesprekken met mensen kan voeren in korte tijd. Dat klinkt misschien gek, maar je komt met LOL sneller to the point. Als je elkaar fysiek ontmoet in een groep heb je altijd te maken met onderlinge groepsprocessen. Mensen tasten vaak eerst een beetje af en moeten even aan elkaar wennen. Dat zorgt soms voor wat meer ‘ruis’. En die ruis heb je minder met LOL-methodiek.”

 

“Hoe interactiever, hoe beter! Als ik teveel in de theorie zit, het makkelijker is voor mensen om af te haken. Je moet voortdurend mensen betrokken houden.”

Jij gaf ook LOL-training voor Learning Connected, hoe ging dat?

“Ik gaf de versnelde COVID-19 training voor individuele- en groepsbehandelingen. Dat was heel erg leuk om te doen! In het begin moest ik even wennen omdat het een stuk technischer was. Voor mij ook heel leerzaam omdat ik daardoor zelf de brede mogelijkheden van LOL ook beter ging benutten. Ik vond het ook pittig, want het moest natuurlijk allemaal op korte termijn. Voor de behandelaren was het vaak stressvol. Ze gebruikten vaak nog verschillende programma’s door elkaar heen, zoals Zoom, Skype en Cisco. Tegelijkertijd vond ik het ook heel bijzonder. Het was op dat moment écht nodig en we zetten met z’n allen de schouders eronder om de vaardigheden onder de knie te krijgen en cliënten te helpen. Een mooie ervaring!”

Welke tips heb je voor andere LOL-trainers?

“Hoe interactiever, hoe beter! Ik merk dat als ik teveel in de theorie zit, het makkelijker is voor mensen om af te haken. Je moet voortdurend mensen betrokken houden. Dat heb ik wel geleerd! Voor mij is het ook bijzonder om te zien dat ik nog steeds groei in het geven van trainingen. Het liefst gebruik ik zoveel mogelijk voorbeelden van mensen uit de praktijk. Als je net begint bij een organisatie weet je daar nog niet zoveel van. Na loop van tijd kan ik ook meer voorbeelden inbrengen en wat scherpere vragen stellen. Mijn laatste tip is om de diepte in te gaan met mensen en hen de kans geven om persoonlijke verhalen te delen. De cursisten voelen dan echt de impact. Ze krijgen iets mee, voelen iets, of worden uitgedaagd. Als trainer moet je daar echt voor gaan!”

 

“LOL maakt iets wat onmogelijk leek, mogelijk.”

Hoe zie jij de toekomst van Live Online Leren?

“Ik ben heel nieuwsgierig naar de toekomst van LOL. Ik merk dat het online werken in een stroomversnelling is gekomen. Voor sommige mensen was er een drempel, die ze nu zijn overgegaan. Veel organisaties zien nu ook dat dit best goed gaat. En ook het onderwerp cultuursensitiviteit leeft momenteel heel erg. Ik geef nu voornamelijk trainingen binnen de GGZ, maar dit soort onderwerpen spelen natuurlijk binnen veel meer bedrijven. Bij de Parnassia Groep zie ik ook dat je met LOL zoveel mensen kunt bereiken die je normaal niet kunt bereiken. LOL maakt iets wat onmogelijk leek, mogelijk.”

Wil je net als Léon ook LOL-trainer worden? Bekijk ons aanbod.

Heb je een andere vraag? We gaan graag met je in gesprek!