Een nieuwe les starten, een nieuwe training starten of een nieuwe behandeling starten. De inhoud van alle drie deze live online bijeenkomsten is anders, maar een ding hebben ze alle drie gemeen: het kennismaken en elkaar leren kennen gaat niet vanzelf! Zeker in een live online setting, waarbij informele communicatie lastiger is en non-verbale communicatie vaak wegvalt, is de kennismaking met nieuwe deelnemers, docenten, trainers of behandelaren belangrijk! Maar waar let je op bij een live online kennismaking? En hoe maak je het verrassend in plaats van voorspelbaar? In deze blog delen we onze favorieten online kennismakingsvormen met je.
Waarom is een live online kennismaking zó belangrijk?
Een goede kennismaking aan de start van een nieuwe les, training of behandeling wordt vaak als niet zo essentieel beschouwd. Je leert elkaar tenslotte vanzelf wel kennen en is de inhoud van de sessies niet belangrijker dan degenen met wie je de sessies volgt? Daar zijn wij bij Learning Connected het niet mee eens. Een goede kennismaking is juist essentieel!
Om van en met elkaar te leren zijn betrokkenheid en onderling vertrouwen van groot belang. Deze twee kenmerken vormen de basis van het gezamenlijk leertraject in de sessies en worden al geëxploreerd vanaf de allereerste minuut dat een groep bijeenkomt. Moust, Bouhuijs, Schmidt en Roebertsen (2017) leggen uit dat deelnemers zich aan de start van een nieuwe groep, bewust of onbewust, afvragen wie de andere deelnemers zijn, of ze zich daarin herkennen, of ze zich veilig voelen in de groep en of ze geaccepteerd zullen worden in de groep. In de interactie tijdens de eerste bijeenkomst zullen de antwoorden op deze vragen langzaam afgetast en ontdekt worden en een goede kennismaking ondersteunt in dit proces!
Live online kennismaking makkelijker gezegd dan gedaan?
Maar een goede kennismaking inzetten in de eerste bijeenkomst kan makkelijker klinken dan het is. Want, waar let je precies op? Aan welke kenmerken voldoet een goede kennismaking? We zetten een paar tips voor je op een rij:
- Zorg dat de kennismaking aansluit op de doelgroep. Een kennismaking bij een groep met basisschoolleerlingen zal er anders uit zien dan een kennismaking bij een groep met middelbare school scholieren! En een groep met ouders in een training over kinderen met autisme zal behoefte hebben aan een andere kennismaking dan een groep HR medewerkers over het onderwerp procesbegeleiding!
- Houd de doelstellingen van de bijeenkomst in gedachten. Is het doel van de training dat jongeren hun sociale vaardigheden vergroten dan zal de kennismaking anders vorm gegeven moeten worden in vergelijking met een training waarbij het doel is dat behandelaren meer leren over effectief communiceren.
- Maak het visueel. Een ondersteunende PowerPoint dia, een afbeelding of een filmpje helpt om de kennismaking aantrekkelijker en verrassender te maken.
- Maak gebruik van de beschikbare tools. In Webex kunnen de deelnemers bijvoorbeeld annoteren, waardoor ze kunnen tekenen of schrijven in het beeld. In Microsoft Teams hebben de deelnemers juist weer de beschikbaarheid over uitgebreide chatfuncties. Maak hier gebruik van!
- Geef de regie eens uit handen. In plaats van zelf de volgende deelnemer de beurt te geven kun je dit de deelnemers laten doen! Zo geef je hen een stukje regie. In Webex kun je dit letterlijk en figuurlijk toepassen door de bal van de presentator door te geven aan een andere deelnemer.
Online kennismakingsvormen
Om je nog wat verder op weg te helpen willen we een aantal kennismakingsvormen met jullie delen. De voorspelbare kennismaking met de drie W’s 1) Wie ben je? 2) Wat doe je? en 3) Waar woon je? kennen we inmiddels wel, maar er zijn nog meer mogelijkheden!
Gebruik van voorwerpen in de ruimte
Heb je wel eens gedacht aan het gebruik van voorwerpen in de ruimte? Laat de deelnemers kennis maken met elkaar door hen op zoek te laten gaan naar een voorwerp dat iets over hen zegt. Bijvoorbeeld een voorwerp waar ze een fijne herinnering aan hebben, iets wat past bij hun karakter of een voorwerp dat laat zien wat voor werk iemand doet! Vervolgens kunnen de deelnemers in 30-60 seconden zichzelf voorstellen aan de hand van het gekozen voorwerp.
Annoteren
Je kunt ook gebruik maken van de functie annoteren. Geef je een les, training of behandeling aan deelnemers verspreid over het land of verspreid in dezelfde stad? Deel een afbeelding van stad of land en laat de deelnemers een pijl met hun naam plaatsen op de plek waar zij zich bevinden. Aan de hand hiervan kunnen zij zich voorstellen en iets vertellen over de plek waar ze wonen. Ook kun je gebruik maken van de functie annoteren om een bordspel met elkaar te spelen. Ontwerp een bordspel met kennismakingsvragen, gebruik een dobbelsteen, online of in het echt, en gooi voor iedere deelnemer. Het aantal gegooide ogen correspondeert met de aantal stappen die de deelnemer vooruit mag zetten. Ieder vakje bevat een andere kennismakingsvraag die de deelnemer vervolgens moet beantwoorden! Wie zal er als eerste de finish halen?
Tekentools
Bij kinderen en jongeren werkt het leuk om ze iets te laten tekenen door middel van de tekentools, bijvoorbeeld een zelfportret, wat zij dat weekend hebben gedaan of hun lievelingseten. Dit kun je vervolgens weer gebruiken als start van de kennismakingsronde. Je kunt dit zelfde principe toepassen in de chat door middel van het versturen van een smiley of een GIF’je!
Camera uit, camera aan
Een originele kennismaking die je kunt toepassen als alle deelnemers in de groep een werkende camera hebben begint met iedereen verzoeken om zijn/haar camera uit te zetten. Lees vervolgens vragen of stellingen voor. De deelnemers die zich herkennen in de vraag of stelling zetten hun camera aan en verschijnen zo terug in beeld. Je kunt hen zichzelf kort laten voorstellen voordat je doorgaat met de volgende vraag of stelling, net zo lang tot alle deelnemers weer volledig in beeld zijn verschenen! Deze kennismaking zorgt er niet alleen voor dat deelnemers elkaar leren kennen, maar ook dat ze merken dat ze iets gemeenschappelijks hebben met de andere deelnemers. Dit zal het gevoel van vertrouwen en veiligheid in de groep vergroten.
Inhoud met elkaar delen
Een laatste kennismaking die we met jullie willen delen is het gebruik van de functie ‘inhoud delen’. Deelnemers kunnen een afbeelding delen die antwoord geeft op een bepaalde vraag of iets over hen vertelt. Ook kunnen deelnemers een filmpje delen, bijvoorbeeld over hun favoriete film of muzieknummer. Laat vervolgens elke deelnemer zichzelf voorstellen en vertellen waarom zij dit hebben gekozen.
Zo zie je maar weer – de manieren om kennis te maken met je deelnemers zijn eindeloos! Wil je meer verrassende werkvormen leren? Bekijk dan onze workshop Live Online je deelnemers activeren. In deze workshop leer je om interactieve werkvormen toe te passen die je online bijeenkomsten leuker maken. Kan je geen genoeg krijgen van onze favorieten? In onze vorige blog lees je over onze 5 favorieten digitale werkvormen.