Jamal Arrindell geeft trainingen en begeleiding aan cliënten bij Youz in het team preventie. Door het COVID-19 virus kon hij zijn groepen en cliënten niet meer op locatie ontvangen. Jamal en zijn team zochten naar een professionele oplossing om het contact weer op te pakken. Ze volgden via Live Online Care bij Learning Connected de versnelde training voor live online groepsbehandelingen en individuele behandelingen. We vroegen Jamal hoe dat in z’n werk ging en hoe hij de training nu inzet in de praktijk!
Hoe heb je de live online training zelf ervaren?
“Ik vond het zelf erg spannend in het begin. Ik had veel gehoord over online trainingen, maar over online behandelingen was ik eerlijk gezegd nog wat sceptisch. Gelukkig kon ik me snel aanpassen aan het online leren en had ik geen moeite met de techniek. We kregen veel ruimte om de leerstof uit de training in de praktijk te testen en onze opdrachten te maken. Als het voor mij anders werkte in de praktijk, of daar nog vragen over had, kon ik daar de volgende training weer op terug komen. Dat werkte voor mij erg prettig!”
Hoe zet jij het geleerde uit de cursus nu zelf in?
“Na de cursus hebben we met ons team nu vijf trainingen volledig vertaald naar online trainingen, inclusief huiswerk, kennistoetsen, voorlichtingsmiddelen en video’s in de online omgeving. We zijn half mei gestart met het geven van de live online trainingen en behandelingen. Deelnemers vinden het ook eerst heel spannend aan het begin en het vergt ook wat voorbereiding voor de techniek. Als alles eenmaal werkt zijn de reacties heel positief! We hebben in de trainingen veel interactieve PowerPoints verwerkt met verschillende opdrachten. Deelnemers kunnen dingen tekenen, opschrijven, over vragen nadenken, en ervaringen met elkaar delen. Het belangrijkste is dat ze het zelf ook heel fijn vinden dat de training doorgaat. We willen hun door deze moeilijke periode heen helpen en zo goed mogelijk het contact onderhouden.”
Wat zijn voor jou de grootste voordelen van live online behandelen?
“Een groot voordeel is dat je via beeldbellen veel meer emoties bij deelnemers en cliënten kan zien dan via de telefoon. Heel fijn aan de online omgeving is dat er zoveel mogelijkheden en functies zijn, in tegenstelling tot andere videobeldiensten. Je kan video’s en bestanden klaarzetten, linkjes en PowerPoints toevoegen. Je kan huiswerk alvast klaarzetten en een datum kiezen wanneer het online komt. Dat werkt voor mij heel prettig. Ook heb ik binnen de groepsbehandelingen nu meer één op één contact. We kunnen via de online leeromgeving per persoon zien hoeveel tijd ze besteden aan huiswerk. Zo kan je per deelnemer veel persoonlijker kijken wie er nog niks heeft gedaan, soms omdat ze het lastig vinden of extra hulp nodig hebben. Maar ook tijdens trainingen kan je makkelijker vragen of iemand nog even wilt blijven hangen. Iemand is thuis en hoeft niet haastig weg. En ik hoef zelf geen ruimte op te ruimen, dus die tijd kan ik besteden aan deelnemers. In individuele behandelingen zie ik vooral veel voordelen in het maken van huiswerk online en het bekijken van filmpjes.”
Hoe zie je het geven van online trainingen en behandelingen in de toekomst voor je?
“Dit nemen we zeker mee in de toekomst! De opdrachten zijn heel fijn om online te doen. En online trainingen werken ook heel goed voor deelnemers die om een bepaalde reden niet kunnen komen. Ik had laatst een deelnemer die haar been had gebroken. Voor haar is het ideaal dat ze de training dan ook online kan volgen! Maar ik houd ook van face to face contact. Ik denk dat we meer naar een combinatie gaan van online behandelen en trainen en fysieke bijeenkomsten. Ik zie bijvoorbeeld voor me dat we ondersteuning bij huiswerk online aanbieden en uit een cursus een aantal trainingen online gaan geven. Dit bespaart natuurlijk ook kosten. Je hoeft niet te reizen en je hebt ook geen ruimte nodig. We hebben nu 5 trainingen volledig online neergezet. Ook voor andere trainingen kijken we nu of we meer online kunnen gaan doen! Om het ook voor deelnemers makkelijker en toegankelijker te maken om een training of behandeling te volgen.”
Heb je nog tips voor behandelaren/trainers die starten met live online trainen en behandelen?
“Het allerbelangrijkste: het is niet eng! Ik vond het zelf erg spannend in het begin. Ook maakte ik me zorgen om de privacy van de groepen en cliënten. We hebben bijvoorbeeld met kinderen contact over moeilijkheden in de thuissituatie. Die kunnen thuis soms niet vrijuit spreken met ouders in de buurt. Maar we werden heel creatief in het zoeken naar oplossingen. We spraken bijvoorbeeld codewoorden af en maakten goede afspraken met ouders om hun kinderen ook die ruimte te gunnen. Als dat eenmaal goed zit, werkt het live online contact super fijn. Ik heb gemerkt dat je voor alles wel een oplossing kunt vinden, zo lang je creatief bent. En werk je samen met een team aan live online cursussen? Help elkaar dan. Samen kom je tot mooie ideeën!”
Wil jij net als Jamal en zijn team ook starten met live online trainingen en behandelen? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag.
Wil je meer weten over onze versnelde covid-19 trainingen? Klik hier.