Symposium Online Learning for Life

Donderdag 25 januari was het zover, een symposium van het project Extra Strong van ROC Mondriaan. Binnen het project Extra Strong worden er verschillende projecten via LOL gedraaid. Het thema van het symposium was dan ook ‘Online Learning for Life’!

Het symposium was een enorm succes! In drie verschillende workshops hebben bezoekers van het symposium; professionals in de zorg en in het onderwijs, kennis kunnen maken met LOL.

LOL in de praktijk

In de workshop LOL in de praktijk lieten Katinka van den Berg (Parnassia) en onze Hester zien dat er nog veel meer LOL te beleven is buiten het schoolgebouw. De Parnassia Groep en Learning Connected werken al heel wat jaren samen met als doel zorg, onderwijs en praktijk op verschillende vlakken te verbinden. Een paar voorbeelden hiervan zijn de volgende:

  • In Study2Go volgen professionals live online bijscholing en trainingen op het gebied van GGZ, verslavingsproblematiek en cultuursensitief handelen. Al deze LOL-trainingen worden gegeven door de specialisten binnen de Parnassia Groep;
  • Patiënten, ouders en zorgverleners ontmoeten elkaar Live Online in Close2Care;
  • Voor jongeren die wegens psychische problemen niet meer naar school gaan, is er samen met Lucertis en docenten van ROC Mondriaan een mooi traject opgezet. In twee succesvolle pilots werden deze jongeren in staat gesteld toch onderwijs te volgen, maar nu in het live online klaslokaal. Even geen patiënt maar gewoon weer leerling.

Een volgende stap is het bieden van onderwijs en ondersteuning aan ZIC-leerlingen. Eén van de afdelingen waar leerlingen van ROC Mondriaan tijdens hun opleiding geplaatst kunnen worden, is het Zorg Innovatie Centrum (ZIC) van Parnassia. Een vooruitstrevende leerafdeling, die als het ware gerund wordt door leerlingen en stagiaires van de verpleegkunde opleidingen. Uiteraard worden zij gecoacht door werkbegeleiders, praktijkopleiders en docenten. Binnenkort dus ook… via LOL!

LOL in het onderwijs

De tweede workshop ging over LOL in het onderwijs. Hoe ziet een live online les er eigenlijk uit? Hoe zorg je ervoor als docent dat er voldoende afwisseling en interactie in de les zit?

In deze workshop namen geïnteresseerden plaats achter een laptop en kregen op afstand een écht lesje van de (LOL)-docenten Jeanette van Overloop en Roel Gielen. Jeanette gaf een les in de gevolgen van zout en Roel gaf een les medisch rekenen. Op deze manier konden deelnemers zelf ervaren hoe het is om op deze wijze les te krijgen en maakten ze kennis met een variatie aan live online werkvormen.

Al 29 docenten en begeleiders uit onderwijs en praktijk zijn opgeleid om op deze manier les te geven, en komende maand komen er nog twee nieuwe groepen bij met in totaal 11 nieuwe LOL-trainers. Roel Gielen volgt momenteel de opleiding tot LOL-docent en zal dit gaan inzetten voor lessen medisch rekenen. Hij werkt nu als docent op de school voor Zorg en Welzijn Leiden. Jeanette was een van de eerst opgeleide LOL-trainers en geeft nu al continu lessen op deze manier, gemiddeld een les per week! Jeanette geeft lessen waarbij studenten vanuit huis, soms ook in de avonduren, verpleegkundig gerelateerde vakken kunnen volgen. Feedback van de studenten is dat ze deze manier van onderwijs erg prettig vinden, omdat ze op rustige momenten van de dag gefocust de les kunnen volgen. Dit soms in gezelschap van huisdieren en kinderen op bed.

LOL in de BPV

De laatste workshop ging over LOL in de BPV (beroepspraktijkvorming). Met BPV wordt onderwijs bedoeld dat plaatsvindt in een bedrijf of organisatie. Het valt niet altijd mee voor de leerlingen die stage lopen om deze link tussen leren en werken te leggen. Wat wordt er van hen verwacht en wat kunnen zij verwachten? Eenmaal aan het werk is het soms lastig om scherp te blijven op hetgeen ze dienen te leren in de praktijk en niet te verzanden in de dagelijkse routine op de werkvloer.

Een goede ondersteuning vanuit zowel de school als vanuit de praktijk is onmisbaar. Docenten en praktijkopleiders zoeken daarom voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om leerlingen beter en effectiever te begeleiden en hen de ondersteuning te bieden die nodig is.

Verschillende experimenten met LOL in de BPV zijn nu in gang gezet om de afstand tussen het onderwijs en de praktijk te overbruggen. Enerzijds door leerlingen al voordat ze op stage gaan, beter voor te bereiden op de praktijk en hen live en online kennis te laten maken met de stageplek. Anderzijds door de leerlingen tijdens de stage regelmatiger live en online begeleiding te bieden vanuit school.

In deze workshop bekeken we deze initiatieven. Zo zagen we op afstand hoe een leerling bij een andere leerling de bloedsuikerspiegel mat. De begeleiding vanuit de stage was aanwezig en op afstand kon de docent van de leerling meekijken! Verder spraken we met verschillende leerlingen over de mogelijkheden van LOL en spraken we met praktijkopleiders en opleidingsadviseurs en konden we zien hoe zij LOL nu al inzetten.

Zelf nieuwsgierig geworden naar LOL?

Zoals je op de website en op onze blog kunt lezen, zijn er vele manieren om LOL in te zetten. Kijk vooral eens verder! Ben je zelf nieuwsgierig geworden naar LOL en zou je het ook wel willen ervaren? Neem contact met ons op, of schrijf je in voor een demo!

Klik hier om je in te schrijven voor de demo