Skip links

Blog: Heimwee naar het schoolbord met krijtjes?

Mooi hoe Yvonne Hagenaar in haar blog ‘Goed onderwijs’ in de bres springt voor ‘de’ docent.

Volgens Hagenaar zijn docenten mensen met een ideaal: lesgeven, kennis overdragen en kennis delen. Daar worden ze gelukkig van. Hagenaar kijkt bijna met nostalgie terug naar de tijd dat docenten gewoon dat konden doen waarvoor ze docent zijn geworden: Hun kennis en kunde overbrengen door frontaal les te geven aan grote groepen leerlingen, liefst nog op een schoolbord met een krijtje.

Hagenaar is duidelijk minder gecharmeerd van alle onderwijsvernieuwingen en technologische ontwikkelingen waar docenten vandaag de dag mee lastig worden gevallen. Zo noemt ze de recente voorstellen van de onderwijsraad bijvoorbeeld “een mogelijke poging om weer eens wat publiciteit te halen onder het mom van ‘noodzakelijke vernieuwing’.

Mooi hoor nostalgie… maar daar krijg je nog geen goed onderwijs van.

Een goede docent heeft inderdaad -zoals Hagenaar schets- een passie zijn kennis en kunde te delen. Maar een goede docent zal ook altijd openstaan voor nieuwe manieren en mogelijkheden om die kennis te delen! Uiteraard lopen er enkele docenten rond die vanuit de passie voor hun vak zo mooi kunnen vertellen dat ze leerlingen langer dan een half uur weten te boeien. Maar als docent heb je echt wel meer nodig dan passie en een goed verhaal om je kritische jonge publiek echt iets te leren. 

Ik geef inmiddels al 20 jaar les aan docenten en trainers in het gebruik van online leermiddelen. Het vervangen van docenten door online leermiddelen is hierbij niet het doel. Het gaat er juist om de leraren meer tools en mogelijkheden te geven om hun kennis en expertise te delen. Beter en leuker onderwijs is het doel.

Begrijp me niet verkeerd. Contact tussen docent en leerling leidt nog altijd tot de beste leerresultaten. Maar daarvoor hoef je ze nog niet gemiddeld 6 uur per dag in een leslokaal samen op te sluiten zonder digitale leermiddelen. Of gaan we ook het internet, digitale content en computers weer verbieden in de klas?

Dat is geen goed onderwijs, dat is dom.

Leave a comment

Live Online (LOL) Coach

Ben jij coach, therapeut of begeleider? Zoek je naar effectieve mogelijkheden om jouw coaching
vaardigheden ook online aan te bieden? Of begeleid jij je cliënten, studenten of medewerkers al
regelmatig ‘op afstand’ maar wil je daar nog beter in worden?  


Word dan live online coach! Na het volgen van deze online training ben je klaar om zelfstandig
effectieve live online coaching sessies voor te bereiden en uit te voeren, waarbij een veilig
leerklimaat en de interactie voorop staan.

Live Online Leren (LOL) moderator

                                                           

Ben je gevraagd om als online gastheer of host sprekers en deelnemers te ondersteunen en begeleiden in een online trainingssessie, seminar of webinar? Ga jij binnenkort live online sessies begeleiden? Leer dan nu alle online technische en communicatie-skills die je als online host gebruikt om van iedere sessie een succes te maken.


De inzet van live online communicatiemiddelen is relatief nieuw en voor zowel deelnemers als
presentatoren best spannend. Een goede moderator zorgt voor een veilige leeromgeving waar zowel
deelnemers als de presentator weten wat er van hen verwacht wordt en de ondersteuning en hulp
krijgen die ze nodig hebben.


Na het volgen van deze online training ben je klaar om zelfstandig een online sessie op te starten en
de presentatoren en deelnemers optimaal te ondersteunen tijdens deze nieuwe leerervaring!

Gecertificeerd LOL Spreker

LOL-Docent